Hrvatske zdravstvene vlasti: Smrt mladića verovatno povezana sa Astrazenekom

Region 07. dec 202116:5614 komentara
REUTERS/Baz Ratner

U martu ove godine preminuo je mladić čiju su smrt Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatski zavod za javno zdravlje povezali s vakcinacijom vakcinom Astrazeneka protiv kovida. Ovo je prvi smrtni slučaj u Hrvatskoj koji se povezuje s vakcinom, navodi N1 Zagreb.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) su saopštili da su zaključili ocenu prijave sumnje na nuspojavu 33-godišnje muškarca koji je preminuo 12 dana nakon vakcinacije cepivom COVID-19 Vaccine AstraZeneca (novog naziva Vaxzevria). Stručna grupa HALMED-a i HZJZ-a je zaključila da prijava ispunjava kriterijume prema kojima se smatra sindromom tromboze s trombocitopenijom.

Uzročno-posledična povezanost između primene cepiva i nastalih reakcija, pa i smrtnog ishoda ocenjena je kao „verovatna“, navodi se u saopštenju ovih hrvatskih zdravstvenih službi.

Oni su dodali da u Hrvatskoj do sada nisu zabeleženi drugi slučajevi ove nuspojave, kao i da do sada ni za jedan drugi prijavljeni smrtni ishod nije utvrđena povezanost s vakcinacijom.

Šta kaže EMA

Evropska agencija za lekove (EMA) je na osnovu ocene prijava primljenih u evropskoj bazi nuspojava, identifikovala navedeni sindrom i utvrdila da se vrlo retko može pojaviti uz primenu vektorskih vakcina, dodaje se u saopštenju. Tokom vršenja ocene Evropske agencije prikupljena su nova saznanja povezana sa mehanizmom nastanka ove vrlo retke nuspojave, kao i način dijagnostikovanja i lečenja predmetnog stanja, čime su u međuvremenu omogućeni bolji ishodi zbrinjavanja ove nuspojave, odnosno znatno je smanjen rizik od težih ishoda, ističe se u saopštenju.

EMA je utvrdila da, iako postoji mogućnost pojave ovog vrlo retkog sindroma, ukupne koristi primene predmetne vakcine u sprečavanju bolesti kovid-19, kao i s njom povezanih rizika od hospitalizacije, potrebe za smeštanjem pacijenata na odeljenja intenzivne njege i smrti, nadmašuju potencijalne rizike, prenose ove hrvatske medicinske službe.

Iako, nažalost, svi lekovi i vakcine imaju rizik za razvoj nuspojava, koje u veoma retkim situacijama mogu dovesti do najtežeg ishoda, cepiva su i dalje najbolja zaštita od bolesti kovid-19, koja je dosad odnela više od pet miliona života i od kojih je samo u Hrvatskoj preminulo više od 11.000 osoba, navode iz Agencije za lekove i medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Dodaju da je prijava primljena u martu 2021. godine, nakon čega su sprovedene opsežne medicinske pretrage i analize, a da u trenutku prijave, sindrom tromboze s trombocitopenijom povezan sa vakcinacijom nije bio poznat. Naknadno su iz ocene EMA-e proizašla saznanja o nuspojavi i njenom mehanizmu nastanka koja su pružila smernice za nastavak utvrđivanja, naveli su, dodajući da su sprovedene i dodatne istrage i analize, kao i da su prikupljenja mišljenja stručnjaka iz Ministarstva zdravstva Hrvatske, Kliničkog bolničkog centra Zagreb i spoljnih stručnjaka HALMED-a na području hematologije, a da je porodica obaveštavana o toku postupka.

S obzirom na specifičnost i netipičnost stanja opisanog u prijavi i medicinskoj dokumentaciji, nije bilo moguće potvrditi konačnu dijagnozu i završiti ocenu. Stoga je nakon preliminarne ocene Stručne grupe HALMED-a i HZJZ-a zatraženo dodatno specijalističko mišljenje na području poremećaja zgrušavanja krvi od njemačkog Instituta za imunologiju i transfuzijsku medicinu pri Univerzitetu Grajfsvald. Taj institut je EMA uključila u ocenu sličnih prijava na nivou EU. Nakon stručnog mišljenja, ove institucije kažu da su donele zaključak.

Kad se javiti lekaru?

Prema ranije donesenim preporukama, osobe koje su primile vakcinu Vaxzevria proizvođača Astrazeneka bi trebalo da budu svesne vrlo male mogućnosti pojave nuspojave sindroma tromboze s trombocitopenijom i mogućih simptoma, kako bi u slučaju potrebe mogle zatražiti hitnu medicinsku zaštitu koja će pomoći da se izbegnu eventualne komplikacije, navode ove hrvatske službe.

Lekarsku pomoć treba da potraže ako u okviru tri nedelje od vakcinacije dožive neki od ovih simptoma: kratak dah, bol u grudima, oticanje nogu, dugotrajna bol u abdomenu (trbuhu), neurološki simptomi, uključujući teške ili dugotrajne glavobolje ili zamućeni vid, modrice na koži udaljene od mesta primene vakcine.

U EU 624 prijave sumnji na taj sindrom na oko 69 miliona doza

Prema poslednjim informacijama EMA-e, do 14. oktobra 2021. godine, u evropskoj bazi nuspojava primljene su 624 prijave sumnji na sindrom tromboze s trombocitopenijom na oko 69 miliona doza vakcine Vaxzevria proizvođača Astrazeneca primenjenih u EU/EGP-u do 29. oktobra 2021. godine.

U Hrvatskoj je do 6. decembra 2021. godina primenjeno 562.938 doza Vaxzevria proizvođača Astrazeneka, uz koje su primljene ukupno 1584 prijave sumnji na nuspojave. Od do sada ocenjenih prijava, većinu njih, odnosno 81% prijava čine nuspojave koje nisu ozbiljne, obično su blage ili umerene i prolaze u roku od nekoliko dana, navode ove dve hrvatske zdravstvene ustanove.

Pri oceni povezanosti leka i prijavljene sumnje na nuspojavu koristi se klasifikacija Svetske zdravstvene organizacije (SZO). U skladu s navedenom klasifikacijom, nakon temeljne ocene navedenih prijava sumnji na nuspojave, procenjuje se da li je povezanost između primene pojedinog leka i pojave pojedine nuspojave sigurna, verovatna, moguća, nije verovatna ili povezanost nije moguće oceniti, objasnili su.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar