Hrvatski lekari odbili da prekinu trudnoću ženi čiji plod ima teško oboljenje

Region 04. maj 202214:50 > 14:53 20 komentara
Shutterstock

Jedna Zagrepčanka (39) bori se sa zdravstvenim sistemom u Hrvatskoj pošto su sve zdravstvene ustanove odbile da izvrše pobačaj u 24. nedelji trudnoće, iako je otkriveno da plod ima agresivan tumor na mozgu i da su male šanse da će preživeti kada se rodi.

Sve bolnice u Zagrebu kojima se ova trudnica obratila odbile su da obave prekid trudnoće iako su joj lekari priznali da je tumor toliko veliki da dete najverovatnije neće dugo živeti, a i ako preživi, neće moći normalno da živi.

Tumor se ubrzano razvija pa već sada, u 26. nedelji trudnoće ima prečnik veći od pet centimetara, tako da je deformisao glavu ploda.
Kako je objavio portal Index, žena je u 24. nedelji na ultrazvučnom pregledu saznala da nešto nije u redu sa bebom. Ginekolog ju je poslala u zagrebačku bolnicu Sveti Duh u kojoj joj je 20. aprila urađena magnetna rezonanca.

Lekari tvrde da je pobačaj sada nezakonit

Lekari kojima se Zagrepčanka obratila uveravali su je da bi joj rado pomogli, ali tvrde da je u Hrvatskoj obavljanje pobačaja posle 10. nedelje trudnoće protuzakonito, iako u članu 22 Zakona o zdravstvenim merama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju dece piše da se prekid trudnoće može obaviti posle 10. nedelje od začeća „kad se na osnovu medicinskih indikacija i saznanja medicinske nauke može očekivati da će se dete roditi s teškim prirođenim telesnim ili duševnim manama“.

Roditelji su pokušali da potraže pomoć u svim zagrebačkim bolnicama koje bi mogle da obave prekid trudnoće. Bolnicama su prošlog petka poslali zahteve da se osnuje komisija koja bi prema zakonu trebalo da odobri prekid trudnoće, međutim do današnjeg dana nisu dobili nikakav odgovor.

Lekari su roditeljima usmeno priznali da će dete, ako se rodi i preživi, u najboljem slučaju živeti kao biljka, međutim, nitko to nije htio da napiše, tvrde roditelji.

Ginekolog Jasenka Grujić, koja se zalaže za obezbeđivanje prava na prekid trudnoće u skladu sa zakonom, kaže da je neverovatno da se medicinska zajednica, pre svega lekari, ne drže zakona koji je na snazi.

„Ne držati se zakona znači raditi protivzakonito. Ne podleže li to u uređenoj državi sankcijama?“ pita Grujić.

Ona podseća da svi etički kodeksi lekarske profesije stavljaju interes pacijenata na prvo mesto, a da lični stavovi pojedinih lekara u sekularnoj državi ne smeju da se nameću.

„Zakonski okvir postoji, kompetentni lekari postoje, opremljene ustanove postoje. Jednom rečju, sramota za hrvatsku medicinu i za hrvatsko društvo koje bi trebalo da bude sekularno“, rekla je Grujić za Index.

Više pročitajte na sajtu N1 Zagreb.

Komentari (20)

Vidi sve komentare