Hrvatski mediji o izboru Porfirija: Čovek dijaloga i suživota

Region 18. feb 202121:26 3 komentara
Tanjug/Nikola Anđić

Mediji u Hrvatskoj, gde je novoizabrani patrijarh srpski Porfirije bio na čelu Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, ističu da je on "čovek dijaloga i suživota" i da je "na čelu SPC kao jedan od najuglednijih savremenih srpskih duhovnika i intelektualaca", ali da njegov izbor ima veći značaj od samo "verskog" i "crkvenog".

„Dojučerašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, a sada patrijarh Porfirije (60), čovek je dijaloga i suživota. Potvrdilo se to u svih ovih njegovih zagrebačkih godina, otkako je 2014. imenovan mitropolitom Zagrebačko-ljubljanske mitropolije“, ističe Večernji list.

Naglašavajući kako se „hrvatska javnost mogla uveriti“ da njegovo delovanje „ide u smeru dijaloga i otvorenosti, saradnje i susreta, posebno s katoličkom crkvom“, Večernji podseća da je Porfirije u svojoj nastupnoj besedi, prilikom ustoličenja za mitroplita, parafrazirajući stihove Arsena Dedića, rekao da se on i Zagreb „vole javno“.

Agencija Hina, opširno prenoseći Porfirijevu biografiju, navodi da „Porfirije dolazi na čelo SPC kao jedan od najuglednijih savremenih srpskih duhovnika i intelektualaca“.

Povezane vesti:

„Govori grčki, engleski i nemački, služi se ruskim jezikom, a među saradnicima i u javnosti slovi za ličnost umerenih stavova koja neguje lična prijateljstva sa sveštenicima i predstavnicima svih verskih zajednica“, prenosi Hina.

Zagrebački Jutarnji list je, objašnajvajući proceduru izbora, naveo kako je „patrijarh izabran tzv. apostolskim žrebom“ kada se izbor trojice kandidata sa najviše glasova prepušta „božjoj volji“ izvlačenjem jedne od tri koverte iz Jevanđelja.

„Ovog puta Božja volja bila je naklonjena ‘našem’ Porfiriju“, ističe Jutarnji list, navodeći da su u drugim dvema kovertama bila imena episkopa bačkog Irineja i banjalučkog vladike Jefrema.

Pozivajući se na ocene analitičara u Srbiji, Jutarnji navodi kako „ovaj izbor novog patrijarha, nije samo ‘verska’ ili ‘crkveno – administrativna’ stvar nego i vrlo osetljivo političko pitanje“ i da je „odabir novog poglavara SPC izuzetno je važan i za vladajući režim predsednika (Srbije) Aleksandra Vučića“.

Važnost izbora Jutarnji komentariše kroz prizmu „delikatne situacije u kojoj se Srbija nalazi, pogotovo kada su u pitanju odluke oko Kosova, uplitanja u stanje u Crnoj Gori te stalne najave moguće poseta pape Franje Srbiji“, uz ocenu da „Vučiću kao hleb nasušni treba podrška SPC“.

„Crkveni krugovi žestoko se protive bilo kakvom popuštanju oko Kosova, traže jači pritiska na Crnu Goru, mada neki srpski analitičari tvrde da Porfirije nema tako tvrdi stav oko Kosova“, ocenjuje Jutarnji list, navodeći da je „bivši patrijarh Irinej bio i izrazito protiv posete pape Franje, kojeg Vučić zbog vlastite političke promocije zagovara“.

„Sada bi, u patrijarhu Porfiriju, kao poborniku ekumenizma, mogao dobiti podršku i saveznika po tom pitanju“, smatra Jutarnji list.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare