Hrvatski ministar: Optužnica protiv pilota mogla bi da blokira put Srbije ka EU

Region 22. avg 202223:06 75 komentara
ivan malenica
N1

Hrvatska će iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva kako bi zaštitila svoje pilote, izjavio je hrvatski ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, nazvavši proces u Srbiji politički montiranim pokušajem koji bi mogao da bude razlog za blokiranje ulaska Srbije u Evropsku uniju.

„Vlada Hrvatske jasno je istakla da će zaštititi sve svoje državljane, sve svoje branitelje, generale, a u ovom konkretnom slučaju pilote. Iskoristićemo sva pravna sredstva koja nam stoje na raspolaganju, ako dođe do toga“, rekao je Malenica za RTL, prenosi Hina.

POVEZANE VESTI:

To pre svega znači, naglasio je, da Hrvatska u ovom konkretnom slučaju koji se odnosi na pilote neće dopustiti raspisivanje međunarodne poternice.

Malenica je istakao da je to jedan od konkretnih mehanizama i alata koje Hrvatska ima na raspolaganju, iako je zasad prerano govoriti o konkretnim pravnim potezima, budući da Hrvatska još nije dobila nikakvu informaciju vezanu uz proces koji se vodi u Srbiji i sve o čemu se govori zasniva se na objavama srpskih medija.

Ocenio je da je tu „pre svega reč o pokušaju politički montiranoga procesa“ i poručio da će Hrvatska učiniti sve da zaštiti svoje generale i dignitet Domovinskog rata.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je sprovela oko 3.000 krivičnih postupaka koji se odnose na ratne zločine, a u poslednjih godinu dana nema neodgovorene zamolnice koja se odnosi na Srbiju.

Malenica je rekao da se Hrvatska što se tiče pravnog poretka i zakonodavstva jasno usmerila prema Evropskoj uniji i postavio pitanje „šta Srbija radi u tom smeru i da li zaista želi da uđe u Evropsku uniju“.

Ovakav način i ovakvo zakonodavstvo u Srbiji, ova kvazijurisdikcija koja se zloupotrebljava, nije jedan od načina kako država koja pretenduje da uđe u Evropsku uniju treba da radi, rekao je Malenica.

Dodao je da će Hrvatska iskoristiti sve pravne mehanizme koji joj stoje na raspolaganju i insistirati da se takva kvazijurisdikcija ukine i da se određena pitanja reše bilateralno.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare