Hrvatski nadbiskup se izvinio žrtvama seksualnog zlostavljanja sveštenika

Region 01. apr 202318:55 12 komentara
Dubravka Petric/PIXSELL

Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić izvinio se žrtvama seksualnog zlostavljanja sveštenika Katoličke crkve u Hrvatskoj.

„Ovom izjavom izvinjavam se žrtvama sveštenika (Zlatka) Rajčevca, njihovim porodicama, župljanima župe Sotin, posebno onima koji su prijavili slučaj, kao i celokupnoj hrvatskoj javnosti što, uz preduzete mere prema hrvatskim institucijama i nadležnom Dikasteriju Svete Stolice, dotičnog osumnjičenog župnika nisam uklonio sa župe za vreme trajanja istrage“, naveo je Hranić u izjavi koju su preneli mediji.

On je dodao da je „nažalost tek ovih dana, slušajući javno svedočanstvo jedne žrtve, kao i glas crkvene i opšte javnosti, preispitujući sebe samoga pred raspetim Gospodom“, uvideo koliko je velik propust i pogrešku učinio vodeći brigu o svešteniku, a ne videći patnju žrtava i potrebu zaštite koju su od njega tražile.

Time je, kako je rekao, zanemario stanje i patnje onih koje je trebalo da čuva i štiti.

„Priznajem to i s osećajem duboke postiđenosti izričem svoje kajanje“, istakao je nadbiskup.

On je kazao da razume da je kod osoba koje su tražile pomoć nestalo poverenje, ali da „ponizno moli sve one koji su pretrpeli zlostavljanje od strane crkvenih osoba da se ne boje slučajeve da prijave Nadbiskupijskoj komisiji za zaštitu maloletnika, kao i policiji, da bi se zaustavilo i iskorenilo ovo teško zlo“.

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj pre tri dana je kritikovala Hranića, jer nije iskazao potrebnu i preporučenu empatiju prema žrtvama seksualnog zlostavljanja koje je, prema prijavi, počinio sveštenik. Oni su u saopštenu naveli da je nadbiskup Hranić više verovao samoodbrani župnika nego prijavi majke jedne od žrtava. Poručili su da u središtu moraju da budu žrtve i da bi bilo poželjno razrešiti dužnosti onoga koji je optužen za tako teški zločin, onoliko dugo koliko je potrebno da se rasvetle činjenice.

Reakcija Nuncijature je usledila pošto je Hranić održao konferenciju za novinare povodom javnih optužbi da je zataškavao da je župnik u Sotinu, koji je u međuvremenu umro, godinama seksualno zlostavljao devojčice. Nadbiskup đakovačko-osječki je kazao da je taj slučaj prijavio tužilaštvu, ali da župnika nije premestio iz Sotina, jer je, kako je rekao, tada „već bio star i bolestan“ i „srušio bi mu se ceo svet“.

Hranić je dodao da je župnik umro 2021. i da je svaka dalja istraga prestala.

Komentari (12)

Vidi sve komentare