Hrvatski premijer nezadovoljan padom broja stanovnika za 400.000 u deset godina

Region 17. jan 202215:53 > 17:176 komentara
N1 Zagreb/ Ivan Hristić

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da niko nije zadovoljan što je u zemlji gotovo 400.000 stanovnika manje nego pre deset godina. "Ovi rezultati naravno da nisu dobri, niko s njima ne može da bude zadovoljan, ali kad gledamo šire trendove nisu neočekivani", rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Zagrebu upitan o prvim rezultatima popisa stanovništva 2021. po kojima je u Hrvatskoj 3,89 miliona stanovnika, gotovo deset odsto manje u odnosu na popis 2011.

On je naveo da je negativni prirodni priraštaj (razlika broja umrlih i broja rođenih) oko 165.000, a da je među preostalih 230.000, oko 110.000 registrovanih iseljenika i oko 120.000 neregistrovanih.

Povezane vesti

Što se tiče negativnog prirodnog priraštaja, Plenković je rekao da je reč o procesu koji traje 70 godina, pa je 1948. u Hrvatskoj bilo 95.000 rođenih godišnje, a 2021. godine 35.000.

S druge strane, kako je naveo, iseljavanje iz zemlje je rezultat ulaska u EU, podsetivši da se pre 2013. moglo otići u neku zemlju EU uz radnu dozvolu ili ulaskom u odredjene kvote.

Plenković je istakao da će Vlada učiniti sve da ublaži negativne trendove ocenivši da je pitanje demografije šire od okvira jedne vlasti.

Naglasio je da mnoge zemlje Zapadne Evrope negativne trendove prirodnog priraštaja kompenzuju useljavanjem, ali da Hrvatska još nije u takvoj situaciji.

Poziv građanima da zbog prelaska na evro polože keš u banke

On je pozvao građane da zbog očekivanog prelaska na evro od početka 2023. polože keš na svoje račune u bankama i najavio da će od početka septembra cene u zemlji biti iskazane u kunama i evrima da bi se građani prilagodili na novu valutu.

„Želimo da ovaj proces bude jednostavan i da prođe bez troškova za građane“, rekao je premijer na konferenciji za novinare u Zagrebu na kojoj je predstavljen predlog zakona o uvođenju evra kao zvanične valute u Hrvatskoj, koji je danas upućen u javno savetovanje.

Plenković je pozvao građane da već sada gotov novac koji imaju kod sebe stave na svoje račune u bankama, jer će ih banke prelaskom na evro automatski pretvoriti u tu valutu.

Premijer je istakao da će za godinu dana jedino platno sredstvo u Hrvatskoj biti evro, a da će zbog lakšeg prebacivanja cena iz kuna u evro, one još godinu posle uvodjenja evra, biti istaknute u obe valute.

On je naveo da tokom 2023. neće biti troškova prilikom zamena kuna u evro u bankama, Hrvatskoj pošti i Finansijskoj agenciji, a da će se po isteku tog roka, novčanice kune moći zameniti za evro u Hrvatskoj narodnoj banci.

Plenković je naglasio da je uvođenje evra kulminacija procesa na kojem se u Hrvatskoj radi poslednje dve decenije, od kada je podnela zahtev za ulazak u EU i čija je članica od 2013.

Komentari

Vaš komentar