Hrvatski Sabor izglasao treću Plenkovićevu vladu, među ciljevima prosečna plata 1.600 evra

Region 17. maj 202422:08 33 komentara
TANJUG/FOTO HINA/ DAMIR SENCAR

Posle desetočasovne rasprave Sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice.

Za vladu koju je sastavio HDZ sa desničarskim desničarskim Domovinskim pokretom, i u kojoj nema predstavnika srpske nacionalne manjine, glasalo je 79 poslanika, 61 je bio protiv dok je jedan bio uzdržan. Većina u Saboru iznosi 76 poslanika, a današnjoj sednici je prisustvovao 141 poslanik.

Nova vlada imaće 18 umesto dosadašnjih 16 ministarstava, a tri će pripasti Domovinskom pokretu, koji je dobio ministarstva poljoprivrede, privrede i novoosnovanog ministarstva demografije.

Vlada će imati sedam potpredsednika, od kojih je jedan iz DP. Plenković je sinoć dostavio Saboru spisak ministara i program nove vlade, u kojem je navedeno da su priroteti uspešna, vitalna, pravedna, održiva i suverena Hrvatska.

Kao ciljevi su navedeni, među ostalim, rast prosečne plate sa sadašnjih oko 1.250 evra na 1.600 evra i podsticanje otvaranja 125.000 radnih mesta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare