Hrvatski sveštenik pravdao rukometaša koji je tukao ženu: Dečki, svaka vam čast

Region 26. sep 202315:06 6 komentara
Goran Jakus/HaloPix/Pixsell

Hrvatski sveštenik Ika Mandurić objavio je povodom nasilja nad ženama, i slučaja bivšeg rukometnog reprezentativca Denisa Buntića, objavio post na Fejsbuku, koji je šokirao javnost. 

Buntić je brutalno pretukao svoju suprugu u subotu, a policija je u stanu pronašla arsenal oružja. Sud u Ljubuškom je bivšem rukometašu prvo odbio da odredi pritvor, već mu je samo izdao meru zabrane prilaska. Ipak, posle žalbe tužilaštva pritvor mu je određen.

Povodom ovog sluačaja reagovao je sveštenik, koji je osudio nasilje nad ženama, uz jedno veliko „ALI“.

„Osim žaljenja za pretprljenu bol Denisove žene, nakon što sam preslušao njen snimak, nekako, stadoh misliti o muževima koji, ko zna kakva sve nasilja i maltretiranja namerno-iritantnih žena ne podnose? A takvih muževa je jako mnogo: strpljivih, snažnih, postojanih… Šteta što se o njima ne govori, ne priča. More je divnih, snažnih muževa koji se stoički nose s lažima, cmizdrenjima, optužbama, manipulacijama, prenemaganjima. Ako ste istrpjeli onakve histerije i cmizdrenja, ja vam se divim. Dečki, svaka vam čast!”, napisao je Mandurić na Fejsbuku u objavi koju je naknadno uklonio.

Teolog Dalibor Milas odgovorio je svešteniku na Fejsbuku.

Hercegovina je još uvek izrazito religiozna sredina. Nemoguće je ne postaviti pitanje zašto Crkva nema nikakve mehanizme za zaštitu zlostavljanih žena i majki? Nije nikakva tajna da pojedini sveštenici svojom pasivnošću redovno staju na stranu nasilnika, nagovarajući žene da trpe i prećutkuju svoje patnje u porodici. U patrijarhalnim društvima su žene one koje, čak i kad su brutalno pretučene i silovane, nose osećaj sramote i stida, a ne nasilnici“, poručio je teolog.