Hrvatskoj 140 miliona dolara od SAD za kupovinu novih helikoptera

Region 30. mar 202315:35 22 komentara
(Ilustracija) Manjunath KIRAN / AFP

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da će Hrvatska od SAD dobiti 140 miliona dolara vojne pomoći koju će koristiti za nabavku i formiranje eskadrile novih helikoptera.

„Ta sredstava biće iskorišćena za nabavku i formiranje eskadrile novih helikoptera koje će Hrvatska nabaviti od SAD“, rekao je Plenković na sednici Vlade u Zagrebu.

On je kazao da je sa vladom SAD dogovorena podrška kroz program finansiranja stranih oružanih snaga u okviru koje je Hrvatskoj dodeljeno 140 miliona, a dosad je kroz taj program dobijeno oko 800 miliona dolara.

„Na taj način nastavljamo partnersku saradnju i ova sredstva biće iskorišćena za nabavku novog naoružanja u kontekstu vojne saradnje sa SAD“, dodao je Plenković i ocenio da se odnosi sa SAD stalno unapređuju.

Vlada je danas odlučila i da će Hrvatska pomoći Ukrajini sa 500.000 evra kroz Sveobuhvatni paket pomoći NATO-a za Ukrajinu.

Hrvatski mediji podsećaju da je Hrvatska dosad kupila od SAD dva nova „Blekhok“ (Black Hawk) helikoptera, a još dva joj je ta država donirala.

Ministar odbrane Mario Banožić ranije je rekao da će Hrvatska nabaviti dodatnih osam helikoptera.

Jutarnji list piše da je objava o dogovoru s Amerikancima stigla samo dan pošto je Banožić u Ukrajini najavio da će Zagreb uskoro isporučiti Kijevu 14 polovnih transportnih helikoptera „Mi 8“.

Tu donaciju danas je novinarima u Poreču komentarisao predsednik Hrvatske Zoran Milanović koji je kazao da ti helikopteri nisu perspektivni jer Hrvatska ne bi imala uslova ni računice da ih i dalje održava.

On je dodao da ima „dosta takvih helikoptera i da ih se pomalo treba rešavati“.

Komentari (22)

Vidi sve komentare