Husein sagradio crkvu kod Bugojna: Hram mira, poštovanja, tolerancije

Region 04. avg 202219:52 > 20:31
crkva Bugojno
N1

Novoizgrađena zavetna crkva Gospe od Anđela u bugojanskom mestu Vesela Straža pravi je primer suživota, tolerancije i dobrosusedstva. Izgradio ju je Husein Smajić, nakon što je na svom imanju pronašao temelje srednjovekovne crkve. Sugrađani hvale njegovo delo, a nadaju se i boljim uslovima života u ovoj opštini BiH.

Godine 2014. Husein Smajić na svom imanju u Veseloj pronalazi temelje srednjovjekovne katoličke crkve. Ubrzo, na savet umirovljenog kardinala Vinka Puljića, odlučuje da sagradi novu crkvu, mira ljubavi i poštovanja.

“Ja sam predlagao kardinalu da sagradimo crkvu ovakva kakva je bila. Međutim, reče mi da nije u praksi da se gradi na temeljima stare crkve, nego negde da se daruje deo zemlje da se sagradi crkva ili kapelica, što sam i učinio. Crkva koja je sagrađena, ona je crkva mira, poštovanja, tolerancije, ljubavi. Tako sam ja to gradio, mi ne možemo drugačije živeti”, ispričao je Smajić za N1 Sarajevo.

crkva Bugojno
N1

Na ovom lokalitetu živela je i kraljica Jelena Gruba, čiji je skelet pronađen. U njenu čast je sagrađen i spomenik. Na praznik Gospe od Anđela, uz prisustvo više od hiljadu ljudi, novoizgrađenu kapelicu blagoslovio je umirovljeni kardinal Vinko Puljić.

“Naš svet je posebno pobožan Gospi. Verujem da je to na današnji dan Gospin, kada se može postići potpuni oprost, okupi ovaj svet”, kazao je Puljić.

Crkva još uvek nije dovršena. Međutim, već sada je postala simbol međusobnog poštovanja. Tako misle i građani Bugojna.

“To je prava stvar. Čuo sam ja to odavno da rade, bila je tu nekad crkva, pre 400-500 godina. On je pronašao te temelje. To je za pohvalu. To je primer kako bi se trebalo živeti u čitavoj Bosni i Hercegovini, a ne samo u Bugojnu”, kazao je jedan prolaznik.

crkva Bugojno
N1

“Dobro je uradio posebno za razvoj turizma i turističke ponude. Kad bi takvih više bilo, Bugojno bi postalo turistički centar sa velikim dolaskom i velikim primanjima, ali tome bi se trebalo više posvetiti”, poručio je drugi.

A trebalo bi se posvetiti i povećanju životnog standarda u Bugojnu. Mladi ljudi odlaze, a ni oni koji ostaju, uglavnom nisu mnogo zadovoljni.

Veliki problem Bugojna, ali i cele države i jeste odlazak mladih. Ali, možda će ih priča Huseina Smajića nadahnuti i podstaći da svoj život ipak grade u Bosni i Hercegovini.