Identifikovano pet osoba srpske nacionalnosti stradalih tokom rata u Hrvatskoj

Region 30. jun 202214:11 1 komentar
Shutterstock

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u prisustvu članova porodica, obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka pet lica srpske nacionalnosti stradalih tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Srbije.

Posmrtni ostaci ekshumirani su u Vinkovcima, Selinama, Кninu, Šibeniku i Petrinji, a identifikovani su metodom analize DNК i biće sahranjeni u skladu sa željama porodica.

„Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije porodice žive u Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih“, navela je Komisija u saopštenju.

Istakli su da je, u skladu sa zajednički utvrđenom metodologijom, identifikacijama prisustvovao njihov monitorski tim.

Кomisija je saopštila i da su, u periodu 2001. do 2022. godine, iz registrovanih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mesta ekshumirani posmrtni ostaci više od 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Hrvatske, dok su posmrtni ostaci više od 985 identifikovanih žrtava predati porodicama radi sahrane.

Komentari (1)

Vidi sve komentare