Igmanska inicijativa: Loša politička saradnja na Zapadnom Balkanu

Region 26. jun 202112:55 > 12:58 2 komentara

Izveštaj Igmanske inicijative najlošije je ocenio saradnju između Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u oblasti politike, izjavio je Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Povezane vesti:

“Najbolja ocena je u oblasti ekonomije jer privreda po interesnoj osnovni najbolje sarađuje”, rekao je Popov u emisiji Crvena linija na N1.

Ovaj izveštaj ekspertske grupe Igmanske inicijative odnosi se na saradnju četiri zemlje u oblastima politike, privrede i društva.

Biće poslat delegacijama EU u sve četiri zemlje, a potom u Brisel, i biće sastavni deo narednog izveštaja EU o Zapadnom Balkanu.

Popov objašnjava da je izveštaj Evropske komisije “ovlaš prešao preko pitanja regionalne saradnje, a daleko više se bavio unutrašnjim pitanjima”.

“To je jedan od razloga zašto je Igmanska inicijativa formirala ekspertsku grupu koja se bavila ovim pitanjima i ona je napravila izveštaj koji se zove Indeks regionalne saradnje”, kazao je on.

Popov dodaje da ima pozitivnih stvari, poput odluke Srbije da podeli vakcine sa susedima i pojedinih dogovora i bilateralnih sporazuma, kao što je dogovor o izgradnji puta Beograd-Sarajevo.

Ali, dodaje, “ako sve saberemo ima tonova koji obeshrabruju”.

Popov navodi da je bilo mnogih multilateralnih susreta lidera regiona, ali da skoro uopšte nije bilo bilateralnih susreta na visokom nivou.

Održavane su i zajedničke sednice Vlada sa zemljama sa kojima Srbija nema gotovo nikakava otvorena pitanja, ali nije bilo zajedničkih sednica sa susedima.

Interparlamentarna saradnja, koja je bila u usponu, sada je u silaznoj putanji, kaže Popov.

On dodaje i da preoštri tonovi u izjavama političara naršavaju odnose, dok tabloidi dodatno pogoršavaju situaciju načinom na koji pišu o susedima.