Deset poginulih kod Slavonskog Broda, među osmoro teže povređenih i dete

Region 25. jul 202108:25 > 15:22 31 komentara
Ivica Galovic/PIXSELL

Deset osoba je poginulo, dok je nekoliko desetina povređeno, kada je autobus koji je saobraćao iz Frankfurta za Prištinu sleteo jutros sa autoputa kod Slavonskog Broda. Osam osoba je teže povređeno, tri su operisane. Kako je rekao hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš u autobusu je bilo 69 putnika, među kojima su dva vozača, i 15 maloletnika, od kojih je teže povređena jedna devojčica. Među stradalima je i jedan od vozača. Drugi vozač uhapšen.

Povezano:

Brodsko-posavska policija je oko 6.20 dobila dojavu da se na autoputu kod Slavonskog Broda, u blizini naplatnih kućica na južnoj kolovoznoj traci, dogodila saobraćajna nesreća. Prvobitno je bilo javljeno da se radi o autobusu makedonskih oznaka, ali je nakon uviđaja utvrđeno da se radi o autobusu (na sprat) s Kosova, iz  Đakovice.

Načelnik civilne zaštite Damir Trut rekao je novinarima da je u autobusu bilo 67 putnika, što je potvrdio i ministar zdravlja, precizirajući da ih je ukupno bilo 69, uz dva vozača.  Poginulo je devet putnika i jedan od dvojice vozača, a 44 osobe su primljene u bolnice. Kako su prethodno javili hrvatski mediji, još 14 osoba i jedan vozač su bili u policiji u Slavonskom Brodu gde čekaju odgovarajući smeštaj. Obezbeđeni su im voda i hrana.

Ministar Beroš je rekao da su 42 putnika pregledana u bolnici u Brodu, a još dva su u Novoj Gradiški.

Načelnik brodske bolnice dr Josip Samardžić je rekao da je ukupno 15 povređenih od tog broja, dve osobe su u jedinici intenzivnog lečenja. „Imali smo već tri operativna zahvata. Svi pacijenti su zbrinuti”, rekao je. S obzirom na veliki broj maloletnika, dodao je i da je aktivirana psihološka pomoć od strane dječjeg psihijatra i psihologa.

Reporterka N1 s mesta nesreće javlja da je završeno izvlačenje autobusa.

Kosovski otpravnik poslova u Hrvatskoj potvrdio je da je autobus saobraćao na liniji Frankfurt – Đakovica.

Gezim Kasapoli zahvalio je Vladi Hrvatske i svim službama koje su pomogle. “Mogu samo da izrazim saučešće porodicama poginulih i da zatražim da imaju razumevanja i za nas. Svi ćemo, institucije Hrvatske i Kosova, biti tu za njih u ovim teškim trenucima. Nadam se da ćemo naći rešenje za sve probleme koje ćemo imati”, rekao je.

Kasapoli rekao je da su putnici bili građani Kosova koji rade u Nemačkoj i koji su išli na odmor na Kosovo. “Ovo je stvarno teško za sve nas”, rekao je dodajući da se čuo s nekim članovima porodica poginulih. “Samo tražim od njih da imaju snage”, rekao je.

Hrvatski državni vrh izjavio je saučešće porodicama stradalih.

 

Saučešće Osmanijeve, Kurtija, Konjufce

Kosovska predsednica Vjosa Osmani Sadriu izrazila je saučešće porodicama stradalih, ističući da su „srcem i dušom sa porodicama koje su izgubile najmilije“.“Srcem i dušom danas smo sa porodicama koje su izgubile svoje najmilije u ovoj tragediji. Bol je neopisiv, a gubitak veoma velik. Iskreno saučešće svima“, napisala je Osmani na Fejsbuku.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Fejsbuku napisao da, iako još uvek nemaju zvanične potvrde i rezultate, „molimo se da bude što manje mrtvih i da se povređeni što pre izleče“. „Naš ministar unutrašnjih poslova odlazi u Hrvatsku, dok je naš ambasador u Zagrebu već krenuo prema mestu nesreće“, naveo je Kurti.

I predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca je kazao da se „moli da u ovoj nesreći bude što manje žrtava“. „Moleći se za što manje žrtava, saosećamo sa porodicama sunarodnika koji su povređeni u ovom tužnom događaju“, napisao je Konjufca na Fejsbuku.

 

Ivica Galovic/PIXSELL