Incko: Slažem se sa Šmitom, BiH se može raspasti

Region 13. nov 202113:41 > 13:4225 komentara
Izvor: N1

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko izjavio je da se slaže sa ocenom svog naslednika Kristijana Šmita, koji je u izveštaju Savetu bezbednosti upozorio da BiH može da se raspadne.

Pročitajte još:

„U potpunosti delim ocenu Kristijana Šmita. Opisao je trend: ako se ovako nastavi, moglo bi doći do toga. To bi takođe moglo potkopati Dejtonski sporazum, kojim je uspostavljen mirovni poredak u BiH 1995. godine“, rekao je Incko za austrijski list Prese, prenosi N1 u Bosni i Hercegovini.

Kazao je da je Zapad uglavnom „umanjivao problem“ koji predstavlja član Predsedništva BiH iz redova srpskog naroda, Milorad Dodik, ali da on sada preduzima konkretne korake u vidu povlačenja iz državne agencije za lekove, najava izlaska iz Visokog sudskog i tužilačkog veća, iz tajne službe i poreskog sistema.

Pre svega, ističe Incko, Dodik želi da osnuje vojsku za Republiku Srpsku, ocenjujući da bi tada BiH imala dve vojske „sa svim njihovim posledicama“.

„Nikada nije bilo tako dramatične situacije kao što je u ovom trenutku. Zovu me ljudi iz Bosne i pitaju me hoće li biti rata i da li zbog toga treba da se sele. Zatim ih smirujem i citiram specijalnog predstavnika SAD Gabrijela Eskobara koji je ovih dana boravio u Sarajevu. On je javno izjavio da rata neće biti“, rekao je bivši Visoki predstavnik.

Prema njegovim rečima, to znači da je ponovo povećan interes SAD za Bosnu i Hercegovinu i za održavanje mira.

Nakon diplomata Metjua Palmera i Gabrijela Eskobara, državni sekretar Entoni Blinken sada šalje svog savetnika Dereka H. Čoleta u Bosnu i Hercegovinu, i sve to u roku od dve sedmice, kaže Incko.

Incko smatra da svojim najavama Dodik pokušava da pobedi na izborima sledeće godine i da „skrene pažnju sa činjenice da nema šta da pokaže“.

„Tu su katastrofalno niske penzije i plate, nema novih projekata i, pre svega, nema perspektive. Narod napušta zemlju, uključujući i Republiku Srpsku. Ali imao bi sve šanse da napiše priču o uspehu poput Bavarske u Nemačkoj. Uspešna priča Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine. Niko ga ne bi zaustavio. Imao bi bilo kakvu podršku“, kaže Incko.

Komentari

Vaš komentar