Interni dokument EU: Zemlje regiona gube veru u Uniju i pristupni proces

Region 12. maj 202120:23 8 komentara
Evropska komisija
REUTERS/Yves Herman/File Photo

EU mora da shvati da balkanske zemlje koje žele da postanu deo EU gube veru u dugotrajnu strategiju Brisela kada se radi o pridruživanju, pogoršanu njegovim prvobitnim neuspehom da obezbedi vakcine protiv kovida, navodi se u internom dokumentu EU u koji je agencija Rojters imala uvid.

Evropa i SAD kažu da će Albanija, Bosna, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija jednoga dana postati članice 27-članog kluba, posle ratova devedesetih koji su doveli do raspada SFR Jugoslavije.

Povezane vesti

Ali, Kina i Rusija, čiji je nivo investicija i trgovine na Balkanu mnogo manji od EU, jačaju svoj uticaj, nadmudrivši Uniju time što su ponudili vakcine protiv koronavirusa brzo tokom pandemije.

„Moramo da priznamo da uprkos nepokolebljivoj posvećenosti evrointegracijama… ljudi u regionu doživljavaju osećaj dubokog razočaranja u proces proširenja“, navodi se u dokumentu od 5. maja, koji su zvaničnici EU poslali ministrima spoljnih poslova Unije.

„Percepcija tromog odgovora EU na vakcine protiv kovid-19 dodatno je produbila narativ razočaranja“, dodaje se u dokumentu koji je pripremljen za stastanak šefova diplomatija EU, koji su u ponedeljak razgovarali o Balkanu, ali nisu doneli neke formalne odluke.

Nakon što je godinama EU zanemarivala region, Hrvatska je organizovala samit u maju 2020. godine kako bi dala novi zamah integraciji Balkana. Bila je namera da Severna Makedonija i Albanija pokrenu razgovore o članstvu krajem prošle godine, prenosi Rojters.

Ali, Bugarska odbija da dozvoli da Severna Makedonija napravi korak napred, navodeći kao razlog spor oko jezika i kulture.

Evropska komisija insistira da Albanija i Severna Makedonija zajedno idu napred. Međutim, ovomesečni predlog evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija koji je u međuvremenu povučen, da samo Albanija treba da počne pristupne razgovore, dodatno je uneo rastrojstvo.

Pregovori sa Srbijom i Crnom Gorom, koje su najdalje na Balkanu odmakle u pristupnom procesu, takođe su se usporili, dok BiH i Kosovo još čekaju na status kandidata.

„Široko raširena percepcija na Zapadnom Balkanu je da su izgledi pristupanja sve manji, a da se evropska inspiracija udavila u složenim uslovima i procedurama“, zaključuje se u internom dokumentu EU i dodaje da 27-člani blok sada šalje 650.000 doza vakcina napravljenih na Zapadu, ali tek pošto su Kina i Rusija distribuirale milione njihovih širom regiona.