Ispovest glumice pokrenula region: Tvrdnje o zlostavljanju i na Akademiji u BiH

Region 19. jan 202119:58 > 20:533 komentara

Ohrabreni onim što se ovih dana dešava u Srbiji, i glumci i glumice iz BIH otvoreno su progovorili o vlastitim iskustvima seksualnog uznemiravanja.

Ohrabrene porukom da nisu same i da to #NisuTražile, glumice iz BIH anonimno su iznele brojne iskaze seksualnog uznemiravanja na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu.

Povezane vesti

„Kada sam upisala studije, taj profesor je neprimereno dodirivao mene i moje koleginice. Brzo smo saznale od starijih koleginica da je to odavno već tako, da se o tome godinama priča, a da niko ništa ne preduzima“, napisala je jedna glumica.

„Bilo je diskretnog dodirivanja upakovanog u pomoć pri rešavanju zadataka. Bojale su se suprostaviti“, objavila je druga.

„Reditelj mi je otvoreno rekao da ću dobiti ulogu, ali samo ako ja isto tako učinim nešto lepo za njega“, napisala je još jedna glumica.

Mučne i strašne dane boravka i školovanja u Dramskom studiju u Sarajevu opisala je i Hasija Borić. Prvi put nakon 50 godina javno je progovorila o metodama kojim su se profesori služili na akademiji, a drugi to nemo posmatrali. Bilo joj je 17 godina.

„To je bila nastava da vam je neko držao ruku na klitorisu i govorio hajde, hajde, sećam se da smo recitovali Desanku Maksimović ‘Stani mala smrti’ a ja sam tada mislila da mi je samo da umrem. A ne da me to oslobađalo kako je neko to mislio“, rekla je Borić.

Na optužbe da je bila nemi posmatrač metoda koje su se sprovodile nad glumicama prof. Katica Dorić Lešić kratko odgovara:

„To jer sada sve kod advokata“.

„Pored nas i uz nas žive moralne nakaze. Koje nikada nisu kažnjene. Umesto njih kažnjavani smo mi, studentkinje koje su imale hrabrosti da odbiju nemoralne ponude. Jedna od njih sam ja“, priča Jasna Ornela Beri koja nikada nije dobila diplomu Dramskog studija zbog, kako kaže, „neposluha“.

„Ja sam bila maloletna, jedan od njih je stalno govorio, jedan od uticajnijih, kad će 2. januar da postaneš punoletna, valjda se ranije nije usuđivao. Meni se ostavljao ključ, govorili su uzmi ga. Ja sam se jadala ovom drugom, prema meni je bio ok, prema drugima nije. Mi smo svedoci takvih stvari, nijedna od njih se nije pobunila, ja sam se pobunila“, rekla je Ornela Beri.

I Mona Muratović je pokušala „ispravljati krive Drine“ i kaže – „ostala krivih leđa“. Nakon priče Milene, na red dolaze neke nove priče. Otvara se Pandorina kutija trauma, iskustava s kojim glumci i glumice žive i rade.

„Ja sam na kraju odabrala da verujem kritici u Velikoj Britaniji koja me nazvala teatarskom Meril Strip nego palanačkom odgoju kako se glumi iz pi*ke, onako kako sam ja to dobila kao input. Te traume ostaju. To je nešto što vi negde stavite, drago mi je da se sve glumice javljaju nego i muškarci. Nisam tražio – to treba“, ističe Muratović.

„Koleginice glumice i studentkinje, ako odlučite da se suprotstavite predatorima, idite isključivo pravnim putem prema nadležnom tužilaštvu. Podnesite krivičnu prijavu protiv počinitelja“, savetuje Jasmila Žbanić. Akademija scenskih umetnosti u Sarajevu tvrdi da nikada nisu dobili nijednu prijavu. Iako je poznato da postoji kultura omogućavanja i zataškavanja.

„Mi ćemo nastojati da razmontiramo tu kulturu. Ako su neki glumci nekome nekada prijavljivali, šta se preduzelo. Mi ćemo doći do kraja s tim“, ističe dekan ASU Srđan Vuletić.

Pozivaju sve glumce i glumice, žene iz svih profesija da podele svoja iskustva. Skrenu pažnju na ono što su proživele, ili proživljavaju. Da promene atmosferu u društvu u kojem je bilo kakav oblik nasilja prema ženama prećutno odobrovan, podržavan i podstaknut predrasudom da je u tim profesijama takvo ponašanje prihvatljivo.

Komentari

Vaš komentar