Ivanić: Rezultati izbora pokazuju da se Dodikovo vreme bliži kraju

Region 04. okt 202220:36 11 komentara
N1

Rezultati izbora u Bosni i Hercegovini pokazuju da se vreme Milorada Dodika primiče kraju, kaže Mladen Ivanić, počasni predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) i bivši član Predsedništva BiH.

Pročitajte još:

Na pitanje da li Republika Srpska ulazi u krizu, povodom protesta koji su najavili PDP i kandidatkinja za predsednicu Jelena Trivić, kaže da protest nije uvod u krizu neko demokratski način izražavanja nezadivoljstva.

“Ne očekujem nikakve spektakle”, rekao je Ivanić u emisiji Iza vesti na N1.

Na konstataciju da OEBS i ODIHR nemaju velike primedbe na izborni proces, kaže da je po njegovim saznanjima OEBS imao 67 posmatrača, dok je u BiH bilo više od 6.000 biračkih mesta.

Njihovo pravo je da kažu šta god hoće ali opozicija ima pravo da traži ponovno prebrojavanje na spornim mestima, kazao je Ivanić.

Prema njegovim rečima, Centralna izborna komisija treba da izvrši brojanje i ako se pokaže da opozicija nije u pravu, onda će se čestitati pobedniku, a ako jeste, onda treba ponoviti izbore.

“Ne vidim šta je sporno da se izvrši kontrola ako postoje osnovani prigovori”, kaže Ivanić.

Upitan šta je plan ako se ne izađe u susret zahtevima PDP, rekao je da će to zavisiti od rukovodstva.

Na to što je Željka Cvijanović pobedila svog protivkandidata sa mnogo većom razlikom nego Dodik svoju protivkandidatkinju – pod uslovom da je zaista pobedio – Ivanić je rekao da to govori o padu Dodikovog kredibiliteta.

“To je znak da se njegovo vreme bliži kraju”, ocenio je.

Na pitanje da li je predsednik Srbije Aleksandar Vučić podržao nekoga na ovim izborima i koga, Ivanić odgovara da je “ovde to bilo poprilično neutralno” i da je to dobro.

Uz ocenu da je Dodik imao pristup “silnim medijima u Srbiji”, kaže da je to imao i kandidat opozicije.

Ivanić je rekao da teško može da kaže da li se Vučić uzdržao od podrške Dodiku zbog problema koje Srbija ima jer nije napravila otklon od Rusije.

Međutim, po njegovoj oceni, izjave Dodika da je nešto poput referenduma koji je održan u anektiranim ukrajinskim regionima moguća u RS stvaraju problem i Srbiji.

Govoreći o odnosu prema Rusiji, Ivanić kaže da bi političar koji bi se “distancirao od Rusa” verovatno ne bi bio izabran, ali da nije logično suprotstavljanje međunarodnim institucijama, i da “ovo što Dodik radi nije balansiranje”.

“Mislim da je odlazak samo na jednu stranu velika greška”, kazao je Ivanić.

Njegova opšta ocena o izborima u Bosni i Hercegovini je da nema velike razlike u odnosu na dosadašnji period.

“Nisam uveren da će doći do ozbiljnih promena”, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare