Izbori u Hrvatskoj: Domovinski pokret neće sa SDSS i Možemo

Region 17. apr 202423:58 2 komentara
REUTERS/Marko Djurica

Predsednik desničarskog Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava rekao je u sredu uveče da su parlamentarni izbori potvrdili da je ta stranka treća snaga u Hrvatskoj i ponovio da ostaje pri tome da neće u koaliciju sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom (SDSS) i zeleno-levom strankom "Možemo".

„Od sutra ćemo sesti i razgovarati, ali ostajemo čvrsto pri onome što smo komunicirali. Nećemo sa SDSS ni u jednoj varijanti, ni pod kojim uslovima, jednako tako ni sa strankom Možemo. To je nemoguća misija“, rekao je Penava u govoru pristalicama u izbornom štabu pošto su objavljeni rezultati po kojima ta stranka osvaja između 11 i 13 mandata u novom parlamentu.

SDSS je dosad bio partner u vladi premijera Andreja Plenkovića i tradicionalno osvaja tri mandata rezervisana za srpsku manjinu, a Možemo je blizak Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Analitičari ukazuju da bi podrška Domovinskog pokreta mogla da bude ključna za formiranje buduće vlade, odnosno odrediti hoće li vladu treći put sastaviti premijer i predsednik HDZ Andrej Plenković, ili premijerski kandidat SDP, predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Iako analitičari daju prednost Plenkoviću, ocenjuje se da su sve opcije moguće, pa i ona da izbori budu ponovljeni.

I dalje traje prebrajanje glasova s parlamentarnih izbora održanih u sredu

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare