Izbori u Severnoj Makedoniji: Pendarovski priznao poraz

Region 08. maj 202422:34 7 komentara
FoNet/AP

Kandidat za novog predsednika Severne Makedonije iz redova SDSM Stevo Pendarovski priznao je poraz u drugom krugu izbora, prenela je večeras agencija Rojters.

Prema preliminarnim rezultatima na osnovu 50 odsto prebrojanih glasova kandidat SDSM Pendarovski osvojio 121.050 (29,96 odsto), a Gordana Šiljanovska Davkova 257.220 glasova (63,66 odsto), prenosi dnevni list Nova Makedonija.

Predsednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksandar Daštevski izjavio je večeras da je prema podacima dobijenim do 18.30 izlaznost na izborima za šefa države bila 46,34 odsto.

Povezane vesti

„DIK objavljuje početne rezultate glasanja primljene elektronskim putem sukcesivno, a rezultate zapisnika OIK-a u roku od 12 sati nakon završetka izbora. DIK objavljuje konačne rezultate izbora u roku od 24 sata od dana njihove pravosnažnosti“, navodi se u saopštenju DIK Severne Makedonije.

Desničarska opozicija u Severnoj Makedoniji je na putu ka ubedljivoj pobedi na parlamentarnim i predsedničkim izborima, pokazuju delimični rezultati, dok birači izražavaju svoju frustraciju zbog korupcije i zastoja u naporima zemlje da se pridruži Evropskoj uniji.

Čini se da će svečanu predsedničku funkciju zauzeti kandidatkinja stranke VMRO-DPMNE Gordana Šiljanovska-Davkova.

Glasači su postali frustrirani sporim napretkom u nastojanju Severne Makedonije da se pridruži Evropskoj uniji, što je 2005. dočekano sa optimizmom, ali se od tada smatralo praznim obećanjem.

Uporna korupcija i spor razvoj takođe su razbesneli birače protiv vladajuće stranke.

Na parlamentarnim izborima, analitičari kažu da će vodeće stranke verovatno morati da formiraju koalicije sa manjim partnerima da bi obezbedile većinu u parlamentu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare