Izetbegović: U Crnoj Gori je u toku svesrpski projekat koji se preliva i na BiH

Region 17. sep 202112:11 14 komentara
N1/arhiva

Predsednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da je u toku svesrpski projekat, navodeći da to potvrđuje i situacija u Crnoj Gori, koja se, kako je ocenio, preliva i na Bosnu i Hercegovinu.

Izetbegović je naveo da je to i potvrda sintagme „srpski svet“ i obeležavanja Dana srpskog jedinstva.

On je dalje rekao da srpskim političarima u BiH treba ostaviti vremena da se, kako je naveo, „ispušu posle odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida“.

Prema njegovim rečima, opozicione stranke u Republici Srpskoj ne mogu protiv srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata koji „diktiraju taj tempo“.

Lider SDA je još rekao da ne isključuje mogućnost da će rukovodstvo Republike Srpske pokušati da „pocepa državu“.

U toj situaciji, dodao je, odgovor SDA bio bi „moderna, evropska i multietnička BiH“, u kojoj će se poštovati ljudska i kolektivna prava, kao i pristupanje EU i NATO.

„Tužilaštvo progoni Bošnjake u Federaciji BiH, a ne bavi se Dodikom. Treba zabraniti da se neradom ubija zemlja u kojoj ste rođeni. Ja bih da sam OHR, Savet za primenu mira (PIK), zemlje Kvinte, radio takve stvari, ili će retrogradne politike nadvladati i sudariti se sa nama, patriotama, na jedan vrlo ružan način“, naglasio je Izetbegović.

On smatra da se BiH nikada neće raspasti, jer se u njoj „pitaju oni koji vole tu zemlju i nemaju alternativu“.

Lider SDA je rekao je i da priželjkuje da visoki predstavnik Kristijan Šmit nametne izborni zakon, ali ne samo u delu koji se tiče konkretno izbora hrvatskih predstavnika.

„Šmit to ne bi smeo da uradi jer bi time uništio svoj autoritet“, naveo je Izetbegović.

Hrvati u BiH i zvanični Zagreb insistiraju na izmeni Izbornog zakona u BiH da bi Hrvati imali svog legitimnog predstavnika, s ozbirom da je aktuelni član Predsedništva BiH iz hrvatskog naroda izabran većinskim glasovima Bošnjaka.

„Nije ustavotvorac hteo da to bude hrvatski član Predsedništva BiH, već da svaki od trojice članova zastupaju i Hrvate i Bošnjake i Srbe sa teritorija cele BiH. Ali, ako oni insistiraju, ako se tako destabilizuje zemlja, možemo im izaći u susret kroz presudu ‘Sejdić-Finci’. Ukinućemo te nacionalne prefikse…“, rekao je Izetbegović.

Evropski sud za ljudska prava u presudi „Sejdić-Finci“ naložio je BiH da iz Ustava i Izbornog zakona izbaci diskriminatorske odredbe, koje onemogućavaju predstavnicima „ostalih“ naroda kandidaturu za člana Predsedništva BiH.

Sud u Strazburu je tu presudu doneo u decembru 2009. godine, ali ona do sada nije sprovedena.