Izveštaj o BiH: Sve gori napadi na aktiviste, novinare i LGBTQI+ grupe

Region 06. dec 202310:27 0 komentara
Bosna i Hercegovina
Pixabay

Međunarodna organizacija CIVICUS snizila je u najnovijem izveštaju ocenu građanskog prostora u Bosni i Hercegovini, jer sve gori napadi na aktiviste, novinare i LGBTQI+ grupe ugrožavaju koheziju te države na Zapadnom Balkanu.

Izveštaj „People Power Under Attack 2023“ detaljno opisuje stanje građanskog prostora, odnosno sloboda udruživanja, okupljanja i izražavanja u 198 zemalja i teritorija.

Bosna i Hercegovina je, po tom izveštaju, prešla iz kategorije relativno slobodnih, odnosno suženih zemalja u opstruiranu, gde vlasti često ometaju ljudska prava.

Taj pad je rezultat niza kršenja zabeleženih tokom prethodne godine, od napada na demonstrante do restriktivnog zakonodavstva.

Incidenti su se uglavnom dešavali u Republici Srpskoj, jednom od entiteta Bosne i Hercegovine, ali su ugrozili slobode u celoj zemlji.

Napadi na civilno društvo u Bosni i Hercegovini u toku 2023. su alarmantni, rekla je istraživačica CIVICUS Monitora za Evropu Tara Petrović.

To urušavanje prava se dešava usred produbljivanja političke krize u kojoj vlasti u Republici Srpskoj prete secesijom i potkopavaju mirovni sporazum, dodala je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!