Jandroković: Hrvatska će uticati na pregovore Srbije sa EU, to nećemo tolerisati

Region 21. avg 202217:42 > 17:4543 komentara
gordan jandroković n1
Izvor: N1

“Hrvatska odbacuje optužnicu, ona je političke prirode i poruka svima u Srbiji: okrenite se budućnosti, pogledajte se u ogledalo i razmislite o tome što radite”, poručio je predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, nakon što je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio optužnicu protiv četvorice hrvatskih oficira koji se terete da su u avgustu 1995. godine raketirali kolonu izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca.

“To su Vučićeva psola, ništa nije naučio iz istorije i to ne doprinosi poboljšanju naših bilateralnih odnosa”, izjavio je Jandroković u Barbanu, gde je prisustvovao poslednjem danu 47. Trke na prstenac, prenosi N1 Zagreb.

Dodao je da Srbija ima niz problema s kojih želi da skrene pažnju optužnicom.

PROČITAJTE JOŠ:

“Srbija ima puno problema – probleme oko Kosova, hoće li na rusku ili zapadnu stranu i onda koristi ove situacije da bi skretala pažnju sa svojih problema”, ocenio je predsednik Sabora.

Poručio je i da će Hrvatska zaštiti pilote. “Smatramo da je optužnica pravno neutemeljena. Povući ćemo sve korake kako bi zaštitili naše građane.”

Jandroković se osvrnuo i na pregovore oko pristupanja Srbije u EU.

“Hrvatska će koristiti pregovore kako bi Srbiji poslala poruku da takve stvari neće tolerisati. Ako žele prema Evropskoj uniji, moraju se evropski ponašati. Moraju odlučiti žele li prema Rusiji ili Zapadu”, rekao je Jandroković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se danas, odgovarajući na pitanja novinara, osvrnuo i na optužnicu za zločin na Petrovačkoj cesti.

„Nisam tužilac za ratne zločine, ali sam ponosan na činjenicu da je neko posle 27 godina imao hrabrosti da traži odgovornost za ubijenu srpsku decu i starce, a posebno za decu“, rekao je, ističući da je među desetoro ubijenih na Petrovačkoj cesti, bilo četvoro dece od sedam, devet, jedanaest i trinaest godina.

Dodao je i da „niko nema ništa protiv Hrvata, ali ima protiv zločinaca koji su ubili decu“.

Komentari

Vaš komentar