„Jedan mandat može biti presudan“: Analitičari o rezultatima parlamentarnih izbora u Hrvatskoj

Region 17. apr 202421:33 1 komentar
Reuters/Marko Đurica

Politički analitičar Ivan Rimac izjavio je da će se tek u idućim danima znati ima li neka od dve najjače stranke - vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) ili opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP), potencijal za većinu u parlamentu za formiranje vlade.

„Teško je u ovom trenutku razaznati ima li neko dovoljno za 76 ruku“, rekao je Rimac, preneo je portal Index.hr.

Politikolog Tihomir Cipek rekao je da će uslediti jako težak proces pregovaranja, ali treba sačekati zvanične rezultate koje od 21 čas početi da objavljuje Državna izborna komisija.

„Jedan mandat može biti presudan, to će biti jako težak proces pregovaranja, jako teško će se naći zajednički jezik“, ocenio je Cipek.

Politički analitičar Višeslav Raos rekao je da za sada nijedna stranka ne može „slavodobitno“ reći da može da sastavi vladu.

On je kazao da još niko nema jasnu većinu i podsetio da se niz stranaka uoči izbora izjasnio da ne žele s nekim određenim strankama.

Raos je za Index. hr dodao da je predsednik Zoran Milanović, premijerski kandidat SDP, otvorio mogućnost prema desnom Domovinskom pokretu, ali da je, s druge strane, pitanje može li zeleno-leva stranka Možemo da podrži takvu vladu.

Sve veće opozicione stranke uoči izbora su rekle da neće u koaliciju s HDZ i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Prema izlaznim anketama agencije koje su objavljene po zatvaranju birališta za parlamentarne izbore, HDZ osvaja najviše glasova, ali nedovoljno da samostalno formira vladu.

Lista HDZ-a će imati 59 mandata u Saboru, manje nego na prošlim izborima kada je osvojila 66, a koalicija levog centra okupljena oko SDP 43 mandata, dva više nego 2020. godine, pokazuju izlazne ankete.

Treća je lista desničarskog Domovinskog pokreta (DP) i njegovih partnera koja je osvojila 13 mandata, desni Most ima 11, a zeleno-leva stranka Možemo s partnerima deset.

U Sabor ulazi i regionalni Istarski demokratski sabor sa dva poslanika, kao i dve manje stranke s po jedinim mandatom.

Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 od 151 poslanika Sabora.

Izlazne ankete obuhvatile su deset izbornih jedinica u Hrvatskoj u kojima se bira 140 poslanika. One, međutim, nisu obuhvatile dijasporu koja u 11. izbornoj jedinici bira tri poslanika i važi za uporište HDZ-a.

U 12. izbornoj jedinici bira se osam poslanika nacionalnih manjina, od kojih tri pripadaju srpskoj. Manjinci su dosad bili deo vladajuće HDZ koalicije.

Državna izborna komisija počela je od 21.00 da objavljuje prve rezutate, ali na malom uzorku, a posle 23.00 očekuju se pouzdaniji rezultati.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare