Joanikije: Crkva se neće mešati u politiku, svaka partija ima svoje interese

Region 01. avg 202115:538 komentara
Joanikije, vladika Joanikije
Izvor: Nova.rs/ Goran Srdanov

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je da se Crkva neće mešati u političke procese, ali da je to morala prošle godine kada se politika umešala u crkveni život.

„Tada su hteli da narodu oduzmu svetinje. Udarili su na čast i obraz. Morali smo se izboriti“, rekao je mitropolit Joanikije u besedi nakon osveštanja crkve u selu Glavaca, kod Berana.

On je istakao da svaka partija u Crnoj Gori ima svoje interese i da se Crkva u to neće mešati.

„Mogu ljudi različito misliti i opredeljivati se, biti u različitim partijama i strankama, to je sve legitimno. Neka čine dobro svi, pa neka se nadmeću u dobru, a ko bude bolji neka ga narod podrži“, istakao je mitropolit Joanikije.

Govoreći o vremenu komunizma u Crnoj Gori, mitropolit Joanikije je naveo da se „sva komunistička priča i skalamerija u državi srušila kao kula od karata“.

„Sve što su radili, sve im propade. Ostadosmo bez fabrika i njihovih špijuna i doušnika, ali, s druge strane, ostade narod osiromašen, prevaren i izvaran. Međutim, nismo očajavali, imao se kome narod vratiti, a to su bile njihove svetinje, ognjišta i domovi. Vratili smo se svojoj veri i jedni drugima, a to je mnogo važno“, poručio je mitropolit Joanikije.

Ipak, kako je rekao, oduvek mu je bilo neshvatljivo da narod je koji ima toliko svetitelja, toliko crkava i mučenika zaboravio na veru i zapostavio je.

„Tako lako odstupiti od vere je čudno. Ali, Bogu hvala, nisu svi odstupili. Dolazi neko novo vreme“, zaključio je mitropolit Joanikije.

Komentari

Vaš komentar