Jović: Asimilacija i iseljavanje manjina homogenizovali Hrvatsku

Region 26. sep 202218:04 15 komentara

Profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dejan Jović izjavio je da u Hrvatskoj postoji trend odlaska i odumiranja staonvništva, ali i asimilacije manjina, i da je Hrvatska etnički najviše homogena od svih zemalja bivše Jugoslavije. Novinarka portala Novosti Tamara Opačić kaže da obnova područja pogođenih zemljotresima jako kasni i da će ovu zimu većina preostalih stanovnika tih krajeva dočekati u kontejnerima.

Pročitajte:

“Ako se nešto ne preduzme u što kraćem roku, a ne vidimo da se to događa, sledeći popis će biti još katastrofalniji”, upozorila je Opačić.

Ona kaže da je Sisačko-moslovačka županija najgore prošla i da državna obnova kaska, a odselio se veliki broj mladih svih nacionalnosti.

“Najveći pad broja Srba beleže županije na samom istoku zemlje”, rekla je Opačić.

Osim tog iseljavanja, koje je u Hrvatskoj primetno i kod većinskog naroda, većinu stanovništva sada čine starije osobe, a građani srpske nacionalnosti su u proseku 10 godina stariji od ostatka stanovništva, kazala je.

Opačić dodaje da su politike kreirane nakon rata na različite načine onemogućavale povratak srpskog stanovništva, naročito mladih.

Jović kaže da Srbi nakon ovog popisa možda neće imati zagarantovana mesta u lokalnoj vlasti, kao na primer položaj zamenika načalnika opština, ali da se ništa ne menja u parlamentu.

“Što se tiče samog Vukovara, tu imamo situaciju da više ne postoji obaveza korišćenja ćirilice u javnom prostoru”, rekao je Jović.

Dodao je da smatra da se asimilacija više događa u zapadnim krajevima zemlje nego u Vukovaru, a da su asimilacija i pojačano iseljavanje manjina dodatno homogenizovale društvo.

“Hrvatska je najviše etnički homogena od svih zemalja bivše Jugoslavije”, kazao je on.

Dodaje i da se ljudi više i ne žele vratiti u Hrvatsku, gde je od 2012. do 2016. vođena “izrazito anti-manjinska politika”.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare