Jović o proterivanju diplomata: Odnosi Srbije i Hrvatske zamrznuti i to se neće promeniti

Region 28. nov 202319:52 6 komentara
Dejan Jović
N1

Profesor zagrebačkog Fakulteta političkih nauka Dejan Jović danas je, upitan o odnosima Srbije i Hrvatske posle proterivanja diplomata, izjavio da su odnosi dve zemlje zamrznuti makar od 2018. godine i da očekuje da se to neće promeniti.

On je rekao da je zamrzavanje odnosa Beograda i Zagreba počelo posle izbora u Srbiji 2012. godine sa dolaskom na vlast lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića.

Kako je rekao novinarima u Zagrebu, jako je teško graditi pozitivnu sliku Srbije sa liderima koji su bili direktno uključeni u dešavanja 1990-ih, jer su za Hrvatsku te godine „početak i kraj svega“.

Jović je ocenio da je proterivanje diplomata „jedna u nizu epizoda“.

„Očekujem da će ti odnosi ostati zamrznuti, što je bolje nego da su dve zemlje u nekoj konfrontaciji“, rekao je Jović.

On je dodao da je bilo pokušaja da se odnosi poprave, posebno u odnosu prema manjinama, da su na ranijim sastancima identifikovana nerazjašnjena pitanja, ali da se ništa značajnije nije promenilo.

Prema njegovim rečima, za to postoje strukturalni razlozi, odnosno velike razlike u spoljnopolitičkoj orijentaciji Srbije i Hrvatske.

Jović je objasnio da je Hrvatska potpuno okrenuta Evropskoj uniji i želi što bolju poziciju za sebe unutar Unije, kao i da na Zapadni Balkan gleda samo u kontekstu EU, dok je Srbija okrenuta drugim temama poput Kosova, odnosa prema Rusiji, vojnoj neutralnosti i četiri stuba spoljne politike.

„Čini mi se da nema mnogo prostora za preklapanje“, naveo je Jović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare