Juščenko za N1: Razgovarao sam s Putinom mnogo puta, ovog čoveka ne prepoznajem

Region 24. mar 202211:48 > 17:38 72 komentara
N1

Bivši ukrajinski predsednik Viktor Juščenko u ekskluzivnom intervjuu s tajne lokacije u Ukrajini za TV N1 je govorio o Vladimiru Putinu, svojoj borbi za život nakon pokušaja ubistva, ukrajinskoj borbi i stradanju civila i gradova, kao i odgovoru Zapada na rusku agresiju i pretnju nuklearnim oružjem. Juščenko kaže da je "ceo svet ustao protiv Putina", a govoreći o svom iskustvu sa ruskim predsednikom, rekao je da ga "sada ne prepoznaje". "Osoba koja danas nastupa na stadionu Lužnjiki, nastupa na ruskoj televiziji i opet objašnjava zašto je napao Ukrajinu, ja zapravo ne poznajem tog čoveka. Takav čovek je za mene slab, lišen pameti, razuma, još manje ima odgovornosti. Drugim rečima, on je doneo Rusiji sve te probleme, stavio je te probleme u jedan koš i oni onemogućavaju postojanje Rusije u onom obliku u kojem postoji sada”, rekao je Juščenko.

“Danas vodimo opet rat s našim okrutnim okupatorom, s našim okrutnim susedom, s Rusijom. Ta Rusija je donela vojsku i bez puno milosti strelja. Postavlja se puno pitanja na koji način može završiti ovaj rat. Ja tvrdim da će rat završiti onda kad budemo izbacili poslednjeg ruskog vojnika s područja Ukrajine”, rekao je Juščenko za N1.

Dodaje i da niko nije mogao da veruje da će Putin napasti Ukrajinu.

“Čovek s punom svešću krajem februara je malo mogao verovati da je Putin toliko neodgovoran i da može napasti liniju od tri hiljade kilometara Ukrajine. Malo sam video stručnjaka koji su tvrdili da su tako mislili i zato je za nas bilo očigledno da Putin mora otvoriti rat na privremeno okupiranim teritorijama. Putin može u drugoj fazi da vodi u administrativnim područjima tih pokrajina, ali malo ko sa zdravim razumom je mogao pomisliti da će on s beloruskog fronta otvoriti rat, blokirati Crno more i da će žrtve agresije postati Odesa, Herson, Mikolajev. Zdravi razum to nije mogao pojmiti”, rekao je Juščenko.

Na pitanje koliko dugo Ukrajina može izdržati rusku agresiju, Juščenko je odgovorio kontrapitanjem – koliko to Evropa može izdržati?

„Protiv Rusije danas radi celi svet“

„To je ispit za bilo koju naciju, ali Ukrajina je danas jedinstvena, i u tom svom jedinstvu se bori s neprijateljem, to je ono što najviše zaustavlja. Očigledno danas imamo takvu međunarodnu solidarnost, koja nije postojala ni pre 10, ni pre 20 godina. Ispravno bi bilo tumačiti da danas protiv Rusije radi celi svet, jer je to ideal fašizma koji se pojavio u 21. veku, rekao je Juščenko.

POVEZANE VESTI

“Bitno je da danas jedni druge razumemo i podržavamo i da imamo solidarnost u raznim područjima. Ukrajinu je napustilo skoro četiri miliona izbeglica i sve te ljude otvorenog srca, tako humano dočekuje cela Evropa i celi svet. To je jedna jako dobra pouka za sve nas”, rekao je Juščenko.

Za vreme svog mandata više se puta sastajao s Putinom i komentarisao je navode o “demilitarizaciji i denacifikaciji Ukrajine”.

“Mi danas vodimo 25. rat s Rusijom. Samo u prošlom veku smo šest puta proglašavali nezavisnost. Pet puta smo gubili, a imali smo jedan jedini razlog – ruska okupacija. To je kao da se predajemo na milost bezumnog Putina. Očito je da to neće prihvatiti niko. Kad govorimo o denacifikaciji, očito je da je Putin problem za celi svet. I ruski narod je jednako bolestan kao i Putin, jer ako veliki broj Rusa glasa za to da se može ratovati protiv Evrope, to je veliki problem. Ja razumem da postoji šačica odanih, razumnih ljudi, ali moramo govoriti da je život u 21. veku pored takvih ljudi jedan ispit za sve nas”, rekao je Juščenko.

S Putinom su, kako je rekao, bila ne tako jednostavna vremena.

„Ja sam se puno puta našao s Putinom i imali smo ne tako jednostavna vremena, kad sam trebao leteti zajedno s drugim predsednicima u Gruziju, braniti Gruziju. Proživljavali smo gasnu blokadu Gruzije, imali smo različite faze odnosa s Putinom, ali rekao bih iskreno da osoba koja danas nastupa na stadionu Lužnjiki, nastupa na ruskoj televiziji i opet objašnjava zašto je napao Ukrajinu, ja zapravo ne poznajem tog čoveka. Takav čovek je za mene slab, lišen pameti, razuma, još manje ima odgovornosti. Drugim rečima, on je doneo Rusiji sve te probleme, stavio je te probleme u jedan koš i oni onemogućavaju postojanje Rusije u onom obliku u kojem postoji sada”, rekao je Juščenko.

“Znam ko me otrovao”

Juščenko je za N1 govorio i o pokušaju atentata i trovanju koje je doživeo.

„Ta država u kojoj je lider KGB, zemlja koja radi u režimu međunarodnog terora, počevši od violinista i desetaka drugih političara koji su bili otrovani i ubijeni, sve to postaje obično. Ja dobro znam ko je to uradio i ja sam siguran da će doći vreme kad će o tome, putem poštenog pravosuđa, saznati celi svet i taj zločin će dodati listi zločina koju je napravila ta ruska vlada i država. A danas govorimo o tome najvrednijem u eri 2000-ih godina, na istoku Evrope. Putin je shvatio da je najstrašnija reč u vojnom rečniku reč Majdan, jer je to definicija koja znači smrt Putinu i njegovom režimu i bez sumnje, dovesće Rusiju u doba velikih promena“, kazao je Juščenko.

A na pitanje da li je zabrinut zbog Putinove nuklearne pretnje, kaže:

“Naravno, kada govorimo i imamo posla s neodgovornom osobom, koja nema granica, naravno, od njega se može očekivati jako puno problema koji zdravorazumska osoba ne može ni da zamisliti, ali mislim da sadašnja politika, počevši od SAD-a, a ja ću iskreno reći da mi se sviđa liderstvo koje pokazuje, jer je važno da u svetu postoji inicijativa o tome kako procenjujemo današnju sigurnosnu situaciju, da ne bi dali metastazama rata da se prošire na celi organizam. Danas je jako bitna vojno-tehnička saradnja. Zašto je tako velika pomoć Ukrajini? Jer je to nacija koja se bori sa zlom, to je jedno zlo s puno lica. Meni se sviđa kad je svet počeo da govori da je ukrajinska borba njihova borba i kad govorimo o tome šta očekivati nakon ovih samita, ugrubo bih rekao da je moje srce mirno, Ukrajinu neće ostaviti, mi ćemo uspeti da pobedimo taj ruski fašizam. Mi ćemo pobediti i samo hipotetički se može govoriti o tome da taj nezdravi um može dati naredbu za korišćenje biološkog nuklearnog oružja. Ja sam siguran i ostajem i danas siguran da je teško Putinu naći tri, četiri oficira višeg ranga koji bi dali ključ da pokretanje nuklearne rakete na Ukrajinu, jer je to sasvim suludo. Odatle potiče moj optimizam”, rekao je Juščenko.

Govoreći o jedinstvu Ukrajine, Juščenko je rekao da je za trideset godina ta zemlja prošla neverovatan put.

“Cela porodica je na bojištu, svi političari su u jednoj liniji, na jednom frontu i mislim da je to za Putina bilo iznenađujuće, jer nije mislio da će se susresti s 40 miliona Ukrajinaca i još 27 miliona koji žive izvan Ukrajine”, rekao je Juščenko.

Ukrajina, Evropa i svet nakon rata?

Upitan kako vidi Evropu, Ukrajinu i svet, Juščenko je rekao da misli da Evropa u sadašnjim danima proživljava poruke i da bi nakon rata trebalo razmišljati o bezbednosti.

“Danas razmišljamo o nuklearnim, biološkim, hemijskim pretnjama. Pre deset godina nismo o tome razmišljali, mislili smo da smo humanisti i da za 10 godina nećemo imati takvih osoba. Očigledno sada na redu stoji ekonomski plan, ne samo kako izgraditi odnose s Ukrajinom i kako formirati ekonomski prostor koji bi bio najbolji za mobilizaciju evropskih vlada. Mislim da će zahtevati veliku reviziju globalna bezbednosna politika. Teško nam je gledati kako član Saveta bezbednosti – Rusija, vodi svoju politiku i ima pravo veta na sve mirotvorne inicijative. Svi mi razumemo da ako ne bude revizije takvog ključnog bezbednosnog instituta, onda se on približava reputaciji koji je celi vek imala Društvo naroda. Ja sam siguran da će Evropa i svet, čim mi pobedimo, pristupiti tome”, rekao je Juščenko.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare