Jutarnji list: Hrvatska će dozvoliti dolazak Vučića u Jasenovac, ne pre jeseni

Region 18. jul 202211:16 20 komentara
Denis Lovrović/AFP

Hrvatska će dozvoliti dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Jasenovac, ali to je događaj koji treba dogovoriti diplomatskim kanalima i vrlo temeljno. To nije bio slučaj, jer je Vučić samo javio Miloradu Pupovcu da želi iz Gradine u BiH da ode u Pakrac i Jasenovac, a to se ne radi na takav način. Nemamo ništa protiv njegovog dolaska, ali, ponavljam, potrebno je dogovoriti se kako će to izgledati, međutim, to se sigurno neće dogoditi pre jeseni, potvrdio je izvor blizak hrvatskoj vladi u razgovoru za Jutarnji list.

Pročitajte još

Istovremeno, spomenuti sagovornik je demantovao objavljene informacije, po kojima je srpska diplomatija još u martu, a i kasnije, pokušala da dogovori Vučićev odlazak u Jasenovac.

„To nije istina. Jedini pokušaj bilo je Vučićevo javljanje Pupovcu, pre toga nije bilo ničega“, istakao je sagovornik Jutarnjeg lista.

Dan nakon što se saznalo da je Vučić skoro inkognito želeo da ode u Jasenovac, ali je u tome onemogućen, hrvatske vlasti očigledno žele da smire tenzije. U Vladi prevladava uverenje da je predsednik Srbije inicirao ceo slučaj zbog unutrašnjih političkih problema sa kojima se suočava, kao i kako bi preduhitrio nadolazeće obeležavanje Oluje, koji, kako navodi Jutarnji.hr, u Srbiji zvanično opisuju kao „nastavak genocida nad srpskim narodom u NDH“.

„To nismo niti ćemo dozvoliti. Neka prođe godišnjica Oluje, a onda će se diplomatije u miru dogovoriti kada i kako bi Aleksandar Vučić mogao da dođe u Jasenovac, jer tu se ne radi o običnoj poseti“, kaže izvor blizak hrvatskoj vladi.