Kako izgleda letenje po Evropi bez ikakvog zadržavanja – šta kažu susedi

Region 26. mar 202319:32 5 komentara

U nedelju se završava ulazak Hrvatske u šengensku zonu - jer će se od sada letovi iz Hrvatske na svim aerodromima unutar zone tretirati kao domaći.

Konačno, bez graničnih prelaza i u vazdušnom saobraćaju. Prema letnjem redu letenja, putnici iz Varšave su prvi u šengenskom režimu sleteli na zagrebački aerodrom tačno u 9 časova.

„Sada letim preko Varšave i tamo je uvek kontrolisano, odnosno dve kontrole. Mnogo je brže i efikasnije i bolje je za povezivanje. A tamo je svakako bilo gadnih redova. Ranije pri povezivanju, trebalo je najmanje sat i po da budeš siguran da ćeš stići, sada je pola sata dovoljno“, govori Robert iz Hrvatske.

„Bilo je veoma brzo, sve je prošlo glatko“, kaže Kairi iz Estonije.

„Sada sam zapravo iznenađen što od nas ništa nisu tražili. Prošli put sam čekao satima da izađem, sada je – nema problema“, govori za N1 Saša iz Hrvatske.

A kakva je procedura – sada u šengenskom režimu – na 12 hrvatskih međunarodnih aerodroma?

Svi putnici prolaze kroz bescarinsku, odnosno komercijalnu zonu. Oni koji putuju unutar šengenskog prostora, domaći putnici, idu direktno na ukrcavanje u avion, a samo međunarodni – u zemlje van Unije – na graničnu kontrolu.

„Naš saobraćaj je nekada bio 80 odsto međunarodni i 20 odsto domaći putnici. Sada se to dosta menja – menja se odnos – procena je da će biti 70 odsto domaći i 30 odsto međunarodni”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović.

Najveći aerodrom u Hrvatskoj uložio je milion evra u prilagođavanje novim pravilima i proširenje prostora za domaće letove. Brži prolaz kroz aerodrom zbog skraćenih procedura odlična je vest i za turizam. Ulazak u Šengen je takođe prednost za goste koji dolaze van Evrope.

„Recimo da gost sleti u Frankfurt iz Pekinga, pre Šengena je morao da dobije dodatnu vizu za Zagreb i Hrvatsku, sada nije potrebna i sigurno će biti veliki podsticaj za razvoj turizma van turističke sezone“, kaže Boris Džomba iz Udruženja turističkih agencija.

A ministar unutrašnjih poslova se raduje gostima koji ne moraju dalje da se proveravaju.

Nova pravila će, naravno, značiti i strožiju kontrolu za sve one koji u šengensku zonu ulaze upravo sletanjem na neki od hrvatskih međunarodnih aerodroma.

Komentari (5)

Vidi sve komentare