Kamenjem i bakljama na policiju: Pristalice albanske opozicije protestovale protiv korupcije vlade

Region 20. feb 202421:20 2 komentara
Tanjug/AP Photo / Armando Babani

Hiljade pristalica albanske opozicije protestovale su optužujući vladu za korupciju.

Demonstranti su bacali kamenje i baklje na policiju. Neki su srušili gvozdenu ogradu postavljenu oko glavne zgrade vlade u Tirani, ali su protesti završeni mirno.

Protesti takođe obeležavaju 33 godina od rušenja glavne statue poslednjeg komunističkog diktatora zemlje Envera Hodže.

Opozicioni poslanici od oktobra redovno remete sednice parlamenta iz protesta zbog odbijanja levičarskih Socijalista da formiraju parlamentarne odbore da ispitaju navodne slučajeve korupcije koji uključuju premijera Edija Ramu i druge vodeće zvaničnike.

Pročitajte još

Tokom današnjih protesta izražena je podrška bivšem premijeru i sadašnjem opozicionom vođi Saliju Beriši koji je u kućnom pritvoru dok se ispituje zbog navodne zloupotrebe položaja da pomogne svom zetu da privatizuje javno zemljište i izgradi stambene zgrade.

U obraćanju iz svog stana i emitovan uživo preko ekrana na skupu Beriša je optužio aktuelnog premijera Ramu za korpuciju i političke napade na njegovu porodicu. Obećao je da će ponovo otvoriti vrata za integraciju u EU koje je, kako je rekao, „zatvorio režim Edija Rame“.

Protestu se nisu pridružile sve opozicione grupe. Pristalice jednog krila podeljene Demokratske stranke koji nisu učestvovali optužuju Berišu da održava proteste za ličnu dobit i kao način da poveća broj svojih pristalica.

Podrška Beriši znatno je opala kada su SAD 2021. i Velika Britanija 2022. zabranili njemu i članovima njegove porodice ulazak zbog navodne uključenosti u korupciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare