Katnić posle razrešenja: Ugrožena su mi ljudska prava, žaliću se i Strazburu

Region 18. feb 202220:204 komentara
Izvor: N1

Trka za upražnjeno mesto glavnog specijalnog tužioca može da počne, a trajaće narednih 15 dana, određeno je danas raspisanim konkursom. Istovremeno, dojučerašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić najavljuje žalbe Upravnom i Ustavnom sudu, kojima će tražiti da se, u hitnom postupku, stavi van snage odluka Tužilačkog saveta o prestanku njegove funkcije zbog sticanja uslova za starosnu penziju.

Katnić je TV Vijesti kazao kako će se domaćim sudovima žaliti jer su mu ugrožena osnovna ljudska prava, te da će, ukoliko bude trebalo, pravdu tražiti i u Strazburu, pišu Vijesti.

I dok je, tek što je Katniću prestala funkcija, potpredsednik Vlade Dritan Abazović na vanrednoj pres konferenciji to okarakterisao kao veliki dan za Crnu Goru, i pravdu na vidiku, demokrate kažu da zasluga ne ide lideru URA, već njihovom Aleksi Bečiću, koji je kao predsednik Skupštine, dan pre nego što je smenjen, potpisao akt o proglašenju predsednice Tužilačkog saveta Maje Jovanović vršiocem dužnosti VDT-a.

„A da nije proglasio, upravo pred razrešenje sopstveno, nju kao člana TS, postojao bi određeni pravni problem, da ona sazove i održi sednicu“, rekao je poslanik demokrata Momo Koprivica.

Povezane vesti:

Poruke koje, nakon odlaska Katnića, šalju političke elite za Dejana Milovca iz MANS-a su nedopustive. Iako javnost uveravaju da treba da bude zadovoljna, političari su joj, kaže Milovac, poručili da najgore što može da se desi nekom tužiocu jeste penzija.

„Penzionisanje Katnića, pre ispitivanja njegove odgovornosti, nikako nije donošenje pravde, i nikako nije poruka koja treba da se pošalje u okviru tužilačke reforme. Ona mora biti da Crna Gora i ta nova crnogorska demokratija neće tolerisati korupciju, kriminal, veze sa kriminalnim klanovima, neće tolerisati ni javašluk, ni nerad, niti korisne nejasnoće i optužnice koje se namerno pišu kao takve da bi pale, a da određeni kriminalni klanovi i visoki političari ne budu procesuirani i ne budu odgovarali za ono što su radili“, rekao je Milovac.

Zato će, ocenjuje Milovac, u nestabilnom političkom ambijentu, u kome se borba protiv korupcije i kriminala koristi za politički PR, najveći izazov i dalje biti uspostavljanje efikasnog sistema tužilačke organizacije.

„Mi smo videli i u Tužilačkom savetu i u tužilačkoj organizaciji da i dalje postoje veliki repovi Milivoja Katnića. Ono što prvo treba da se desi je da Tužilački savet uradi ono što nije uradio prethodni, a to je da se svi oni postupci koji su bili stavljani u fioke i zataškavani, zbog očiglednog političkog uticaja na Tužilaštvo, ponovo otvore, a pre svega da se ispitaju sva postupanja tužilaca, koji su pored niza dokaza, dozvolili da određeni slučajevi budu odbačeni, da zastare i da nikada ne doživimo pravdu“, rekao je Milovac.

Da taj proces neće biti jednostavan svestan je i član Tužilačkog saveta Stevo Muk. On je u emisiji Načisto na TV Vijesti, objasnio gde je Tužilački savet nemoćan.

„Koliko je meni poznato, mi ne možemo voditi bilo kakve postupke u odnosu na lica kojima je prestala tužilačka funkcija“, rekao je Muk.

Za one koji će naslediti Katnića, ali i ostale čelnike u pravosuđu ima poruku.

„Idealnih uslova neće biti. Moraju da preuzmu rizik i odgovornost, ako ne bude tako onda ćemo imati jednog ili dva kandidata. Možda je i dobro što je fragmentirana scena pa ne može jedan Đukanović, Krivokapić, Abazović, ili bilo ko, da donese tu odluku, nego mora da se sa nekim dogovara“, rekao je Muk.

Da je ukupan ambijent pogodan za drugačiji početak, sumnja novinarka Milena Perović.

„Da bismo zaista imali nezavisno tužilaštvo, oslobođeno političkog uticaja potrebno je da imamo i neke odgovornije politilčke elite, koji će shvatiti značaj institucija i njihovu autonomiju. Za sada, ne bih rekla da živimo u društvu takvih klasa, političkih“, rekla je Perović.

Viziju razvoja tužilaštva, naglašavaju u MANS-u, umesto na deljenju odličnih ocena, kao do sada, treba temeljiti, pre svega na odgovornosti.

„Kada budemo tužioce sankcionisali zbog palih optužnica, zbog toga što Svetozar Marović još nije odslužio kaznu, zbog toga što Dragana Kovačevića više niko ne pominje u Crnoj Gori, onda ćemo znati da imamo i Tužilački savet i tužioce koji su na strani javnog interesa. Jedan od prvih testova za ovo tužilaštvo će biti i Pandora papiri koji će pokazati da li je nova tužilačka organizacija kadra da zakon primeni jednako prema svima, bilo da se radi o saobraćajnom policajcu, bilo da se radi o predsedniku države“, rekao je Milovac.

Komentari

Vaš komentar