Knežević: Rezolucija stvara antisrpsku politiku, najmanje je pisana u Crnoj Gori

Region 19. jun 202110:13 > 15:28 38 komentara
N1

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kaže da se rezolucijom o Srebrenici, koja je izglasana u crnogorskom parlamentu, stvara nova antisrpska atmosfera i da se plaši da je u pitanju "lansirna rampa" za obračun sa Srbijom uoči izbora sledeće godine. Dodao je da Zdravko Krivokapić, po svom profilu, po doživljaju politike i po svemu što je dosad uradio, odnosno nije uradio, više ne zaslužuje da bude premijer Crne Gore.

Knežević je za RTS rekao da su tenzije velike i da je činjenično stanje da su delovi parlamentarne većine sa poslanicima DPS-a doneli rezoluciju kojom se Srbija, srpski narod i Srpska pravoslavna crkva proglašavaju za genocidne, čime se stvara nova antisrpska atmosfera.

„I to od onih koji su od 30. avgusta dominantno na glasovima srpskog naroda smenili Demokratsku partiju socijalista, a kasnije kroz vid nekakve kvaziekspertske vlade i političke vlade postavili premijera Krivokapića da realizuje izbornu volju građana od 30. avgusta i gotovo da niko ne može verovati da se posle devet meseci nalazimo u jednoj situaciji da nema razlike između spoljnopolitičkih poteza Mila Đukanovića i Duška Markovića sa spoljnopolitičkim potezima Zdravka Krivokapića koji su usmereni protiv Srbije i srpskog naroda“, naveo je Knežević.

Povezane vesti:

Kako je istakao, plaši se da je ta platforma „lansirna rampa za obračun sa državnim rukovodstvom Srbije u aprilu 2022. godine, kada se očekuju predsednički izbori i izbori za gradonačelnika Beograda“ i da očekuje talas donošenja sličnih rezolucija u regionu sa namerom da se ukine Republika Srpska.

Knežević je rekao da se oseća posramljeno i postiđeno, iako nije glasao za rezoluciju, jer je rezolucija u crnogorskom parlamentu doneta u saradnji sa poslanicima DPS-a, koji su, kako je naveo, prepoznatljivi po antisrpskoj politici proteklih petnaest godina i koji su doneli sporni zakon o slobodi veroispovesti.

„Zato je ovo mnogo teže i potresnije za nas, jer od DPS-a smo se i nadali. Međutim, ono što je bilo potpuno neočekivano jeste i ponašanje Alekse Bečića, predsednika Skupštine, a da ne govorim o premijeru Zdravku Krivokapiću koji je bio nosilac naše liste i koji je pogazio svako ideološko, izborno i, čini mi se, ljudsko uverenje oko kog smo se okupili 30. avgusta“, istakao je Knežević.

Podsetio je i na to da Krivokapić nedavno nije potpisao temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kako je ocenio, „pod pritiskom delova parlamentarne većine, DPS-a i zapadnih agentura“.

„Ako uporedite tu politiku Zdravka Krivokapića sa politikom Duška Markovića i Mila Đukanovića iz prethodnog perioda gotovo da nema razlike, čak mi se čini da je premijer Krivokapić i radikalniji u nekim potezima prema Srbiji i srpskom narodu“, istakao je Knežević.

„Sada imamo i krizu u parlamentu“

Naglasio je da donošenje rezolucije i smena ministra Leposavića nije mogla da se spreči i da su upozoravali Krivokapića da se time ulazi u duboku institucionalnu krizu.

„U ovom trenutku, osim krize u vladi, koja je evidentna i očigledna već mesecima, sada imamo i krizu u parlamentu, jer je Demokratski front nakon tog izglasavanja napustio Skupštinu Crne Gore i potpuno je pitanje zbog čega je ovako krhka parlamentarna većina otpočela antisrpsku politiku i to na način da se sukobljava sa onima koji su pobedili na izborima 30. avgusta“, kazao je Knežević.

Ocenio je da su usvajanju doprinele NATO ambasade i da mu se čini da je rezolucija najmanje pisana u Crnoj Gori.

„Ali je neophodno bilo da se pošalje poruka vaskolikom srpskom narodu, ne samo u regionu, nego i u svijetu da otpočinje jedna kampanja samopriznavanja i bilo je neophodno da se oni kojih ima 30 posto, a to su Srbi u Crnoj Gori, predstave takođe genocidnim, a da eto, Crna Gora, izrasta na neke demokratske standarde i nivoe da je spremna da priznaje ono što se nije priznalo ni u samoj BiH i oko čega postoje i dan-danas različita tumačenja“, rekao je Milan Knežević.

Izvor: RTS

„Krivokapić je hodajući demant“ 

Za premijera Krivokapića, koji je posle usvajanja rezolucije rekao da je ona nepotrebna, Knežević je rekao da je hodajući demant i da je upravo on smenio ministra Leposavića sa partijama Dritana Abazovića i Alekse Bečića, kao i poslanicima DPS-a, zbog stavova o Srebrenici, gde nije priznao da se dogodio genocid.

Govoreći o optužbama Krivokapića da Demokratski front pregovara sa DPS-om, Knežević je rekao da se pre neko veče videlo ko sarađuje sa njima, pošto su upravo oni sa DPS-om izglasali rezoluciju o Srebrenici.

„Da ne govorimo o susretima premijera Krivokapića i predsednika države Mila Đukanovića koji su od 4. decembra toliko intenzivirani, koji se više i ne skrivaju. Više je premijer Krivokapić imao susreta sa Milom Đukanovićem nego sa liderima parlamentarne većine ili makar liderima Demokratskog fronta koji su ga doveli na tu poziciju. Da ne pominjem i činjenicu da je premijer Krivokapić, dok nije postao premijer bio visoki vladin funkcioner, koga je postavila vlada Igora Lukšića 2009. godine na ime šefa akreditacionog tijela i to je bio punih 11 godina“, naveo je Knežević.

Dodao je da je Krivokapić dobio od Đukanovića i njegove vlade i stan od 130 kvadrata i da je bio čovek kojeg niko nije prepoznavao ni u opozicionoj borbi, ni tokom litija.

„Očigledno da je premijeru Krivokapiću najlakše da kroz demanti, gdje demantuje samoga sebe, dodatno ugrozi i ovo malo krhke stabilnosti između djelova parlamentarne većine i izvršne vlasti, ali ono što je, čini mi se mnogo evidentnije jeste da on definitivno po svom profilu, po doživljaju politike, po doživljaju riječi i po svemu što je dosad uradio, odnosno nije uradio, ne zaslužuje da više bude premijer“, rekao je Milan Knežević.

„Šizofrena situacija koja je ugrozila i turističku sezonu“ 

Knežević je naveo da oni koji su izglasali rezoluciju pokušavaju da predstave da se to ne odnosi na srpski narod.

„Nisu u Srebrenici bili Eskimi, niti su bili Dagestanci i Čečeni. Bili su pripadnici srpskog naroda i mi smo jasno saopštili da se radi o zločinu, ali sada da krenemo da vagamo žrtve, da su skuplje i teže muslimanske žrtve od srpskih žrtava, mislim da nam to nije potrebno“, istakao je Knežević.

Kako je naveo, sa druge strane, postoji pamfletistička politika Zdravka Krivokapića koji poziva građane Srbije i Republike Srpske da dođu na more, a da su ih par dana pre toga proglasili za genocidne stvarajući osnove da se ukine Republika Srpska.

„Potpuno jedna šizofrena situacija koja je dodatno ugrozila i našu turističku sezonu, a da ne govorim o tome da je naš premijer nekih mjesec i po dana ranije, u razgovoru sa ministrom Lavrovom kada je zatražio 300.000 vakcina, dva sata nakon toga uveo nove sankcije Rusiji“, rekao je Knežević.

Ocenio je da su svi oni koji mogu da pomognu crnogorsku privredu kroz turističku sezonu u ovom trenutku zbunjeni i da je teško da mogu da razumeju situaciju da neko može da ih poziva na odmor, a istovremeno ih proglašava za genocidan narod.