Ko je zaista bio Valter: Mitovi i priče o enigmi koja živi

Region 09. jan 202307:27 12 komentara
N1

Vladimir Perić Valter – heroj, legenda, bitna istorijska ličnost. Rođen je početkom 20. veka u Prijepolju, a život je dao za oslobođenje Sarajeva. Nije dočekao svoj 26. rođendan, ali njegovo ime i dela žive i danas.

Valter je, čini se, večna inspiracija: filmskim autorima, muzičarima pa čak i teoretičarima zavere. Zato se u ovoj priči pitamo: ko je zaista bio Valter, kao čovek, legenda, fenomen?

Povezane vesti

U Istorijskom muzeju BiH, nekadašnjem Muzej revolucije, Amar Karapuš, autor digitalne platforme “Valter od Prijepolja do Sarajeva“, kaže da je kao obaveštajac i vođa sarajevskog ilegalnog pokreta, Valter svojim poduhvatima zaslužio duboko poštovanje saboraca ali i ljutih protivnika, piše N1 Sarajevo.

“Ono kad se sve zvezde poklope. Kad neko ima harizmu, a ta harizma je prekrivena nekom tajanstvenošću, jer niko nije znao ko je Vladimir Perić Valter. Čitava nemačka obaveštajna služba ga traži, isto tako traži ga gestapo, involvirana je ustaška nadzorna služba i niko nije uspeo da dokuči do samog kraja ko je bio Vladimir Perić Valter”, priča Amar Karapuš, kustos Istorijskog muzeja BiH.

Iz rodnog Prijepolja, 1934. Vladimir Perić se seli u Beograd, gde upisuje Trgovačku akademiju. Na službu u Hipotekarnu banku u Sarajevu poslat je 1940, gde tajno počinje da radi i za Komunističku partiju. U ratu se bori na više lokacija, a onda krajem 1942. dolazi u Tuzlu, gde je i dobio čuveni nadimak.

Nakon što je u Tuzli pokrenuo gotovo zamrli radnički pokret, na red dolazi Sarajevo. Krajem 1943. stiže u okupirani grad na Miljacki sa jednim ciljem: da formira jak ilegalni pokret i priprema situaciju za oslobođenje.

Valter i njegovi ilegalci dali su sve da omoguće poraz i povlačenje okupatora. Sudbina je tako htela da se u Sarajevu, isti dan, 6. aprila 1945. slavi oslobođenje grada i dešava Valterova sahrana.

N1

“Upravo tog dana kada je krenula završna operacija oslobođenja grada, Valter je želeo po svaku cenu da zaštiti sam grad. On je znao da će Nemci, povlačeći se iz Sarajeva, gledati da unište kompletnu infrastrukturu. I on je pokušao da zaštiti tu trafo-stanicu i tu je ubijen”, priča Amar Karapuš.

Slavu Valterovog imena širom sveta proneo je film “Valter brani Sarajevo” u režiji legendarnog Hajrudina Šibe Krvavca. Samo u Kini, pregledan je više od 10 milijardi puta. Čuveni prvi album grupe Zabranjeno pušenje nosi naziv “Das ist Walter”, a Valterovo ime u pesmi iskoristila je i Dubioza kolektiv.