Koja je razlika između makedonskih izbora nekada i sada i zašto Srbija liči na Makedoniju 2014?

Region 25. apr 202419:36 14 komentara

U izbornoj atmosferi potpuno drugačijoj u odnosu na Srbiju, Makedonci su birali predsednika. Najveće poverenje dobili su kandidatkinja desničarske VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova, koja će u drugi krug sa aktuelnim predsednikom Stevom Pendarovskim.

Suprotstavljene političke opcije posle brojanja glasova su u različitom raspolozenju – u VMRO veselo, u SDSM sumorno. Po mnogim stavovima oštro suprotstavljeni, u jednom jedinstveni – u zemlji u kojoj su izbori bili događaj visokog rizika i brojnih neregularnosti, ceo proces sproveden je na demokratski i fer način.

Povezane vesti

„U Severnoj Makedoniji se period deli pre i posle Pržina, pre i posle 2016. godine. Ne samo Pribeov izveštaj, već celi proces pregovora tada najmoćnijeg čoveka u Severnoj Makedoniji, sada begunca Nikole Gruevskog i tadašnjeg opozicionara Zorana Zaeva, a sada penzionisanog premijera. Imalo je veliku ulogu, ali da su bili prepušteni sebi, ništa se ne bi desilo. Glavnu ulogu odigrao je međunarodni faktor, Evropska unija, visoki predstavnici Stejt departmenta, koji su kumovali dogovoru od koga je počela Severna Makedonija da ide ka demokratskim izborima, koje, na žalost, pre toga nismo imali“, ocenila je novinarka Dušica Mrđa.

Mrđa, ali i drugi, period pre Pribeovog izveštaja, pa dogovora u Pržinu pamte po izbornom inženjeringu i kažu – izbori u Srbiji podsećaju na makedonsku izbornu prošlost.

„Te su pojave bile nedemokratske. Tadašnja opozicija dokazala je da su izbori samo jedna fasada, institucionalno ih potkrada sama vlast. Relokacija birača u velikom broju sprovođena je da se napravi jedan politički inženjering i zloupotrebi volja građana“, ocenio je politički analitičar Blagojče Atanasoski.

Uslovi pa izbori, tako je kažu, pod budnim okom posmatrača, počeo proces u kome je kuriozitet to da je VMRO, u stranci koja je tada kao vladajuća organizovala nefer izbore, omogućio da danas, kao opozicija, dobije najviše glasova za svog kandidata.
Pratim izbore u Srbiji. Mnogo me podsećaju i na prošlost ovde. Nedavno sam rekla da me Srbija podseća na Makedoniju 2014. godine.

Dok se u Srbiji pominjao makedonski scenario, sada se ovde govori o srpskom scenariju. To, kažu, znači sasvim izvestan, nakon demokratskih promena, povratak u ne tako demokratsku prošlost.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare