Komersant: Vučić zainteresovan za nestabilnost suseda, skreće pažnju sa Srbije

Region 06. sep 202112:00 > 12:0933 komentara
Izvor: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Ustoličenje mitropolita Crnogrsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija u Cetinjskom manastiru dovelo je do ozbiljne političke destabilizacije u Crnoj Gori, piše moskovski dnevnik Komersant.

Protest u kojem je učestvovalo hiljade ljudi policija je ugušila silom, a mitropolita Joanikija i patrijarha SPC Porfirija specijalci su do manastira prebacili vojnim helikopterima, navodi list u tekstu pod naslovom „Crnogorsko desantno ustoličavanje“.

Povezane vesti:

Eksperti smatraju da Crnoj Gori sada sledi period destabilizacije, koja je po njihovom mišljenju mogla da se izbegne da ustoličenje nije održano u Cetinjskom manastiru, već u bilo kom drugom hramu. Takvu odluku mogla je da donese sama SPC ili Vlada Crne Gore koja bi zabranila bilo kakva dešavanja na Cetinju, piše dnevnik.

List dodaje da su i SPC i premijer i potpredsednik vlade Crne Gore bili protiv premeštanja ceremonije i zabrane protesta.

Razlog mnogi eksperti vide u tome što se i sadašnja Vlada Crne Gore i SPC „nalaze pod jakim uticajem predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji može biti zainteresovan za nestabilnost suseda, kako bi odvukao pažnju sa problema u svojoj zemji“, piše Komersant.

List citira istoričara i politikologa Milivoja Bešlina koji kaže da postoji osnovano uverenje da je sve odluke oko cetinjske krize donosio predsednik Srbije.

Komersant navodi i reči crnogorskog politikologa Zlatka Vujovića koji smatra da je „insistiranje na nečemu što može dovesti do sukoba, pre svega politički potez SPC u funkciji Vučića – a to je destibilizacija regiona što se upravo i dešava“.

O opasnosti destabilizacije u Crnoj Gori govori i ozbiljan raskol među pravoslavnim vernicima, piše list i navodi rezultate istraživanja profesorke Olivere Komar sa Univerziteta u Podgorici, prema kojima su većina pravoslavaca pristalice SPC (43 odsto), ali ta crkva ipak nema „duhovnu monopoliju“.

List navodi da 21 odsto pravoslavnih vernika podržava nepriznatu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, dok bi 35 odsto želelo da ne bira između njih i želi jedinstvenu pravoslavnu crkvu.

Komentari

Vaš komentar