Dodik stavio veto na neke odluke Predsedništva BiH, Komšić – saterao se u ćošak

Region 18. okt 202113:49 > 15:389 komentara
Izvor: N1

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je posle sednice Predsedništva da je srpski član tog tela Milorad Dodik danas glasao protiv seta odluka koje se odnose na spoljnu politiku BiH i na njih stavio veto. Dodik je potvrdio da je stavio veto na određene odluke u Predsedništvu BiH i da će konačnu odluku o njima doneti Narodna skupština Republike Srpske.

„Sednica Predsedništva je održana i ja sam nastavio sa svojim odnosom prema tačkama dnevnog reda, tako da će Narodna skupština RS na svojim sednicama odlučivati o tim tačkama“, kazao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Pročitajte još

Prema ustavnoj proceduri, ako jedan od članova Predsedništva BiH stavi veto na odluke u toj instituciji, o njima konačnu reč donose parlamenti entiteta iz kojih je član Predsedništva koji je pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Dodik je dalje rekao da ključna tačka sednice Predsedništva bila u vezi sa potpisivanjem ugovora BiH i Islamske verske zajednice u BiH, o čemu je odlučivanje odloženo za sledeću sedmicu.

„Postoji diskriminacija, danas smo saznali nešto ponižavajuće, ja nisam protiv uređenja odnosa između BiH i Islamske zajednice (IZ), ali je potpuno neprihvatljivo da se menja procedura“, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, druga dva člana Predsedništva BiH su navela da je IZ BiH domicilna, a da su Srpska pravoslana crkva i Katolička crkva „stranci“, jer je njihovo sedište u Beogradu, odnosno Vatikanu.

„Oni su tražili da to usvoji Predsedništvo i da ne ide na Parlamentarnu skupštinu. Neprihvatljivo je da se veća prava daju pripadnicima jedne verske zajednice u odnosu na druge“, kazao je Dodik.

On je dodao da je druga dva člana Predsedništva, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, upozorio da će, ako ga preglasaju u vezi s tim pitanjem, staviti veto, koji će potom potvrditi Narodna skupština RS, pa se taj ugovor neće moći primenjivati u Republici Srpskoj.

„Ovo nije usmereno protiv muslimana, već se favorizuje jedna verska zajednica“, naveo je Dodik.

Komšić: To je njegovo ustavno pravo

„To je njegovo ustavno pravo, koliko god nama stvari izgledale apsurdne. Tražio je da se sa glasanja skinu tačke koje se tiču finansijskih sredstava koja su trebala ići za entitete, da ne bi ostali bez tih sredstava“, rekao je Komšić novinarima u Sarajevu.

Naveo je da se najveća rasprava na sednici Predsedništva BiH vodila u vezi sa potpisivanjem ugovora s Islamskom zajednicom (IZ) BiH.

„Naš cilj je da obezbedimo taj ugovor jedinstvenim stavom, jer je reč o delikatnoj stvari. Po tumačenju (bošnjačkog člana Šefika) Džaferovića i mom, reč je o posebnom ugovoru koji nije identičan s Katoličkom i Srpskom pravoslavnom crkvom“, kazao je Komšić.

Pojasnio je da je sedište Katoličke crkve u Vatikanu i da ugovor s tom crkvom ima karakter medjunarodnog ugovora, isto kao i sa SPC-om, čije je sedište u Beogradu.

„Sedište Islamske zajednice BiH je u Sarajevu i element inostranosti otpada. Da bi postigli ravnopravan odnos prema verskim zajednicama, naše je mišljenje da trebamo prihvatiti ovaj ugovor. Dodik se protivio, jer je ugovor različit od crkvenih“, naveo je Komšić.

Komšić je dodao da je donošenje odluke o ugovoru sa IZ BiH odloženo za sledeću sedmicu.

„Nažalost, nismo mogli doći do konsenzusa, a cilj nam je da ne pravimo još veću gužvu, pa smo ovo pitanje ostavili za sledeću sednicu. U međuvremenu ćemo obaviti razgovore s Islamskom zajednicom“, naglasio je Komšić.

Predsedavajući Predsedništva BiH ocenio je da se srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik „svojim potezima saterao u ćošak“.

„Mi možemo ići da jedni drugima podmećemo noge, ali cenu toga plaćaju ljudi. To nije cilj. Dodik se nekim svojim postupcima saterao u ćošak. Mogli smo insistirati na glasanju i o finansijskim aranžmanima i tu bi RS bila na gubitku, ali to nije cilj“, kazao je Komšić.

Prema njegovim rečima, bez obzira na Dodikove postupke, Predsedništvo BiH treba da smiruje situaciju, a ne da je dalje komplikuje.

„Šta god mi uradimo i koliko god mislili da smo mangupi, cenu će plaćati ljudi koji nisu krivi za to. Niko ne treba biti rob naših sujeta“, istakao je Komšić.

Komentari

Vaš komentar