Komšić: Grlić Radman je hrvatski Vulin

Region 09. sep 202123:21
Izvor: N1

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić nazvao je ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordana Grlić Radmana "hrvatskim Vulinom" i najavio da neće odustati od zalaganja za BiH kao građansku državu, kao i da će se će se ponovo kandidovati za člana Predsedništva BiH.

Nakon što je ranije ove sedmice rekao kako ne veruje u prijateljske namere predsednika Hrvatske Zorana Milanovića prema BiH, Komšić je u intervjuu za Televiziju Federacije BiH (FTV) komentarisao poziv Grlić Radmana da podnese ostavku ako ne veruje u konstitutivnost naroda u državi kojoj je na čelu, javlja Hina iz Sarajeva.

Povezane vesti

Komšić je sada Grlić-Radmanu odgovorio tako da ga je uporedio s ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom koji je, po oceni zagrebačke agencije, „poznat po tome što ponavlja ekstremističke stavove, uključujući zamisao o uspostavi ‘srpskog sveta'“.

„Grlić Radman je hrvatski Vulin. Ima tu poziciju u Hrvatskoj kao što Vulin ima kod Vučića i nije moje da dalje ulazim u komentare takvih gluposti“, rekao je Komšić.

Hrvatski ministar spoljnih poslova je, povodom konferencije na Bledu na kojoj je početkom sedmice vođena rasprava i o stanju u BiH, prokomentarisao i Komšićev istup na tom skupu.

„Nisam mogao verovati kada sam čuo da (Komšić) govori da je konstitutivnost uvezena iz SSSR, odnosno da ju je Tito uvezao. Ono što me jako začuđuje i što ne mogu verovati je kako Komšiću nije neugodno da se predstavlja kao predstavnik hrvatskog naroda, a da uopšte nije izabran glasovima hrvatskog naroda, nego bošnjačkog naroda. Uostalom, ako je protiv konstitutivnosti, onda bi verovatno već sada trebalo da podnese ostavku“, rekao je Grlić Radman.

Šef hrvatske diplomatije podsetio je i da sadašnji predsedavajući Predsedništva BiH nije posetio ni jednu hrvatsku opšinu u BiH i nikada se nije nikada zapitao treba li pomoći ili kako on tu može biti od koristi.

Komšić je na to sada odgovorio konstatacijom da će u hrvatske opšine ići „kad ga tamo pozovu“.

Komentarišući prepirku o izmenama izbornog zakona u BiH rekao je kako će nastaviti da se odlučno zalagaže za koncept BiH kao građanske države iako je svestan da to sada nije realno..

Komšić je potvrdio i da će se, bude li uopšte izbora, ponovo kandidovati za člana Predsedništva BiH, navodi Hina.

Komentari

Vaš komentar