Komšić: Nije moguća teritorijalna reorganizacija BiH

Region 19. avg 202216:31 1 komentar
N1

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da nije moguća teritorijalna reorganizacija Bosne i Hercegovine na etničkom principu, koju zagovara lider Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović.

„Nikakva teritorijalna reorganizacija Bosne i Hercegovine na etničkom principu i raspakivanje Dejtonskog sporazuma u ovakvim političkim okolnostima nije moguća, a da to ne proizvede sukobe“, ocenio je Komšić.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, oni koji pozivaju na teritorijalnu reorganizaciju Bosne i Hercegovine „samo vrše pritisak i šalju javne pretnje, kako bi se ispunili njihovi anticivilizacijski i antievropski zahtevi o izmenama Izbornog zakona BIH“.

Komšić je ovakav stav izneo pošto je Čović ranije u Vitezu izjavio da Hrvatski narodni sabor (HNS) već radi na rešenjima za teritorijalnu reorganizaciju Bosne i Hercegovine, koje će predložiti ako se Izborni zakon ne izmeni.

Komšić, koji je i predsednik Demokratske fronte, naveo je da postoji i predlog rešenja za izmene Izbornog zakona koji su predložile „probosanske stranke“.

„Oni, koji o eventualnim rešenjima donose odluke, ne smeju uzeti kao realnost pretnje etnoteritorijalnom reorganizacijom, pored brojnih predloga probosanskih stranaka o ograničenim izmenama Ustava i Izbornog zakona, koji su u više navrata dostavljani u parlamentarnu proceduru, ali i na uvid međunarodnim zvaničnicima“, kazao je on.