Konaković: Dačić mi još nije čestitao, bliskost s Dodikom – da, ali zbog košarke

Region 27. jan 202320:363 komentara

Novi ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je za N1 da je jedan od prioriteta nove administracije u BiH produbljivanje odnosa sa zemljama regiona, uključujući i Srbiju. On ističe da je među glavnim pitanjima koje bi trebalo rešiti u odnosima Srbije i BiH postizanje sporazuma oko granica. "Ponekad ineteres Srbije zovemo preteranim, zovemo to uplitanjem u odnose u BiH, a s druge strane treba imati razumevanje za srpski narod u BiH koji Srbiju oseća kao svoju maticu", naveo je Konaković. Kaže i da još nije dobio čestitku srpskog kolege Ivice Dačića, a da su mu iz Hrvatske čestitali na novoj funkciji. On je odbacio kritike stranke SDA, kojoj je i on nekada pripadao, da je previše blizak sa Miloradom Dodikom.

„Moja bliskost sa Dodikom ogleda se u tome što obojica volimo košarku“, kaže Konaković za Dan uživo i dodaje da mu se čini da su i on i Dodik hrabri da zakorače u polje kompromisa. „Ne verujemo verovatno ni on meni, ni ja njemu. Trebaće nam vreme da se te stvari pomire, puno sam bliži s nekim ljudima iz SDA nego s Dodikom“, rekao je ministar.

Povezane vesti

Ističući da je BiH 2021. godine napustilo 170.000 ljudi, i to uglavnom zbog političke depresije i konfikta, Konaković kaže da sa Dodikom ima interes da se taj trend zaustavi i da BiH funkcioniše što je bolje moguće.

Ministar je naglasio da BIH ima novu šansu koja se ogleda „u nezasluženom dobijanju kandidatskog statusa“ koji se desio više zbog geopolitičke scenei dešavanja u Ukrajini i Rusiji. Novo Veće ministara je, kako kaže, najbrže ikada formirano, a kao preduslov za ozbiljne reforme ono što treba BiH je politička stabilnost.

Prioriteti BiH su, stoga, kako ističe, stabilan Balkan, dobri odnosi sa susedima, evroatlanske integracije…Na evropskom putu, dodaje, nema neslaganja, a na NATO putu stav njegove stranke Naroda i pravde i HDZ-a je potpno jasan i jedinstven, međutim, stranke iz RS drugačije gledaju na taj proces.

Ukazuje i na još jedan cilj:

„BiH je, kao zemlja spajanja Istoka i Zapada postala poprište konflikta Istoka i Zapada i na nama je da spajamo naše prijatelje sa Istoka sa šansama koje nam se nude na Zapadu“.

Među prvima koji je čestitao Konakoviću bio je ministar spoljnih poslova Hrvatske. Na pitanje da li se čuo sa Dačićem i da li mu je čestitao, kaže da nije. „Nisam video da je uputio zvaničnu čestitku, do mene ona nije došla, ako jeste, izvinjavam se“, ističe Konaković.

Najavljuje i da će uskoro verovatno krenuti na balkansku turneju, ali da budući da je tek od juče na poslu u ministarstvu još nisu definisani datumi poseta, pa ni one Beogradu.

„Svesni smo naših razlika i prilika koje nam se pružaju. U BiH je na delu novi talas politke koja želi da stavi u fokus ono oko čega se slažemo. Puno je lakše politikom konflikta dolaziti do jeftinih poena, ali dugo vremena zemlje Balkana nemaju od toga nikakvu korist“, kaže Konaković.

Činjenica je, kako ističe, da BiH i Srbija nemaju ratifikovane granice.

„Ako su se politike opredelile za neku vrstu kompromisa, to može biti novi ambijent, njegov početak može startovati brzo. To nije lagan put, treba puno vremena, puno energije, puno poverenja koje se izgubilo zbog svih dešavanja na Balkanu“, naglasio je ministar.

Ukazuje i na velike šanse regionalne saradnje u kojima bi BiH sa zemljama komšijama mogla projektima da aplicira prema fondovima, razvija energetsku mrežu…“Imamo projekte na Drini o kojima smo spremni da razgovaramo sa predsednikom, Vladom, rukovodstvom Srbije, puno šta bi se moglo raditi. Hoćemo da radimo, ali moram reći, imamo dozu opreza i još uvek nepoverenja. Treba početi graditi poverenje“, dodaje.

„Nadamo se da će doći do sporazuma oko granica, informacije koje imam su da su o njima u prošlosti razgovarali i skoro se načelno dogovorili Vučić i Izetbegović, a imam informaciju i da ova naša strana nije bila posebno ažurna da se ta stvar dovede do kraja. Mislim da mi puno hrabrije stupamo u sve te procese koji su preduslov da bi na reci između dve države radili ozbiljne projekte i razgovarali o drugim energetskim projektima“, kaže.

Povodom kritika SDA o bliskim odnosima sa Dodikom još kaže da je to stranka u kojoj je ostvario punu političku promociju, ali da su se razišli na suprotnom pogledu funkcionisanja države.

„Mi smo njima najveća glavobolja, prvo smo ih u Sarajevu poslali u opozciju, a sada na nivou države nisu uspeli da nas pobede. Nakon 20 godina SDA gubi poluge moći i upravljanja i zbog toga su mnogo nervozni“, kaže.

Komentari

Vaš komentar