Konstituisan Parlament BiH, među rukovodstvom i osoba sa „crne liste“ SAD

Region 01. dec 202215:48
Izvor: N1

Novi saziv Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine konstituisan je, a za predsedavajućeg doma je izabran Denis Zvizdić iz stranke Narod i pravda. Prvi zamenik predsedavajućeg je Marinko Čavara iz Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Čavara se nalazi na takozvanoj „američkoj crnoj listi“ od 6. juna ove godine zbog destabilizujućih aktivnosti, čime mu je pristup imovini u SAD ili putovanje u tu državu onemogućeni, prenosi RSE.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD ocenio je da su potezi Čavare „ugrozili stabilnost regiona podrivajući Dejtonski mirovni sporazum i demokratske procese ili institucije“. U vreme kada je stavljen na „crnu listu „SAD, Čavara je bio potpredsednik entiteta Federacija BiH. Drugi zamenik je Nebojša Radmanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Prethodno je Centralna izborna komisija BiH dodelila mandate za 42 poslanika, 28 izabranih iz Federacije BiH i 14 iz Republike Srpske, koji su nakon intoniranja državne himne pročitali svečanu izjavu. U državni parlament izabrani su poslanici 14 stranaka i koalicija.

Najviše poslanika imaće vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije – devet, čiji je lider Bakir Izetbegović. To je ujedno i jedina stranka čije je sedište u jednom entitetu, Federaciji BiH, a koja je osvojila državnog zastupnika u drugom entitetu, Republici Srpskoj.

Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika ima šest mandata, a Socijaldemokratska partija BiH, na čijem čelu je Nermin Nikšić, ima pet mandata.

Koalicija Hrvatskog narodnog sabora osvojila je četiri mandata, organizacije koja okuplja stranke s hrvatskim predznakom na čelu s Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH koju vodi Dragan Čović.

Tri mandata je osvojila koalicija Demokratskog fronta i Građanskog saveza, predvođena novim/starim članom Predsedništva BiH Željkom Komšićem, te Narod i Pravda Elmedina Konakovića.

Četiri stranke – NES Za nove generacije, Naša stranka, Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa su osvojile po dva mandata, dok će pet stranaka imati po jednog zastupnika.

To su Demokratski savez i Ujedinjena Srpska, te Bosanskohercegovačka inicijativa i lista Za pravdu i red, koje su, uz NES, prvi put izašle na opšte izbore u BiH.

Komentari

Vaš komentar