Kovačevski: Otvoreni Balkan nikoga ne treba da plaši

Region 14. nov 202215:594 komentara
Izvor: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da Otvoreni Balkan nikoga ne treba da plaši i istakao da su njegova zemlja, Srbija i Albanija dokazale da se kroz saradnju mnogo lakše prevazilaze problemi, nego ako se svako sam bori sa njima. "I nije bilo veće potvrde od toga što se dešavalo u toku prošle zime. Nije bilo veće potvrde nego kada su među ovim državama postojale zabrane izvoza hrane, a kada je Srbija digla zabranu za izvoz žita u našu dršavu, a mi digli zabranu za izvoz jestivog ulja u Albaniju", rekao je Kovačevski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom nakon zajedničke sednice vlada dve zemlje u Skoplju.

Kako je istakao premijer Severne Makedonije, za donošenje tih odluka nisu bili potrebni ni dugi sastanci, ni vladine sednice, ni konferencije, već samo jedan telefonski poziv među liderima zemalja Otvorenog Balkana.

Povezane vesti

„Dovoljan je bio samo jedan moj telefonski poziv predsedniku Srbije ili poziv premijera Albanije meni. I odluke su donošene u istom trenutku. Zato, ako žele jedan region da napreduje i da postane primer suživoza i saradnje, tada prvi ljudi moraju da se poštuju i da sarađuju. I da vode primerom, da je njihova saradnja i njihovo uzajamno poštovanje, poštovanje koje će imati i svi građani tih država“, rekao je Kovačevski.

Istakao je da mu je drago da su ono što je potpsano u Berlinu na Berlinskom procesu Severna Makedonija, Srbija i Albanija već imale potpsano u okviru Otvorenog Balkana.

„Otvoreni Balkan nikoga ne treba da plaši. Naprotiv, Otvoreni Balkan je originalna ideja ne samo političara, već i biznis zajednice i građana Severne Makedonije, Albanije i Srbije“, rekao je Kovačevski.

Zato, dodao je, ako pogledate kada izađete na sever ili zapad iz Srbije, vidite da tamo više nema granica, već su jedine granice ostale na Balkanu.

„Jedine granice koje su ostale su grance na Balkanu. Granice između Makedonije i Albanije, granice između Makedonije i Kosova. Granice između Makedonije i Srbije. Nama te granice ne trebaju“, rekao je Kovačevski.

Albanski premijer Edi Rama je dodao da njegova vlada prirema novi samit Otvorenog Balkana u Albaniji i da je mnogo zadovoljan time što sada ima i drugih država koje žele da budu integralni deo tog regionalnog procesa.

„Mnogo sam zadovoljan što sada ima i drugih država koje žele da budu integralni deo ovog procesa, bez obzira na to što su tri naše zemlje motor Otvorenog Balkana. I tu imam u vidu Grčku, Tursku, Mađarsku, Italiju. Imam u vidu sve zemlje koje su bile prisutne na početku prethodnog samita, a koje sada traže da se stvori ona sinergija koja je potrebna i zbog uklanjannja granica oko nas. Što je Dimitar spomenuo“, rekao je Rama i istakao da je dokazano da Otvoreni Balkan nije ništa drugo do oživljavanje Berlinskog procesa.

Komentari

Vaš komentar