Kovačevski: Prajd u Skoplju jedan od najznačajnijih demokratskih događaja

Region 25. jun 202214:34 4 komentara
REUTERS/Johanna Geron

Premijer Severne Makedonijie Dimitar Kovačevski ocenio je da je parada ponosa u Skoplju jedan od značajnih demokratskih događaja u njegovoj zemlji.

„Svako ima pravo na poštovanje, dostojanstvo, prihvatanje bez predrasuda i jednake mogućnosti za samoostvarenje“, napisao je Kovačevski na Fejsbuku (facebook.com/Dimitar.Kovachevski) povodom treće parade ponosa „Skoplje prajd“ (Skopje pride), koja će biti održana večeras.

Zato, kako je istakao, briga i napori koje Vlada Severne Makedonije ulaže da obezbedi afirmaciju i otvoren prostor za aktivno učešće LGBTIQ+ zajednice ostaju njen putokaz u izgradnji demokratskog društva koje praktikuje evropske vrednosti i u kome ima mesta za sve.

„Kao vlada posvećeno radimo na dobrobiti svih građana. Doneli smo Zakon o sprečavanju i zaštiti od diskriminacije, koji uključuje i seksualnu orijentaciju i rodni identitet. Komisija za zaštitu od diskriminacije prvi put ima lica iz civilnog sektora. Ima još izazova, ali zajedno i posvećeni ćemo ih rešavati i prevazići“, napisao je Kovačevski i poželeo uspešan i miran „Skoplje prajd 2022“ (#SkopjePride).

Da treća Parada ponosa u Skoplju prodje u mirnoj atmosferi, bez incidenata, u atmosferi tolerancije i prihvatanja ranije danas je poželeo i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, koji je posetio volontere i organizatore i sa njima razgovarao o organizaciji tog skupa.

Komentari (4)

Vidi sve komentare