Kovačevski preuzeo funkciju premijera Severne Makedonije

Region 17. jan 202212:51
Dimitar Kovačevski
Tanjug / AP, Boris Grdanoski

Novoizabrani predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je preuzeo funkciju i kabinet od dosadašnjeg premijera Zorana Zaeva.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, Zaev je Kovačevskom i ministrima u njegovom kabinetu, poželeo uspeh u radu i da ispune program i prioritete nove vlade.

Kovačevski se, kako se ističe, zahvalio Zaevu za „izuzetno pozitivna ostvarenja u prethodna dva mandata i za podršku u procesu formiranja nove vlade“.

Povezana vest

Parlament Severne Makedonije noćas, pola sata pre ponoći, izabrao je novu vladu čiji je predsednik Kovačevski, lider Socijaldemokratsakog saveza Makedonije (SDSM).

Koaliciona vlada Kovačevskog, u kojoj okosnicu čine SDSM i DUI, naslednik je vlade Zorana Zaeva, koji je u decembru podneo ostavku zbog poraza na lokalnim izborima.

Kovačevski je najavio da će se njegova vlada u preostale dve i po godine posvetiti ekonomiji, platama i penzijama, podršci kompanijama, energetskom razvoju i povećanju zaposlenosti, kao i da će započeti pregovore sa EU.

U vladi Severne Makedonije devet ministara su nova imena, dok je 11 bilo deo kabineta Zorana Zaeva, u kojoj je Kovačevski bio zamenik ministra finansija.

Drugu uzastopnu koalicionu vladu SDSM sa DUI, Zaev je formirao 30. avgusta 2020, nakon vanrednih parlametarnih izbora koji su održani u julu te godine.