Vijesti: Kovid pacijenti u Crnoj Gori o svom trošku kupovali lekove

Region 20. nov 202121:25 > 21:28 9 komentara
Savo Prelević / AFP

Pacijenti inficirani virusom korona morali su tokom prošlog i ovog meseca da o svom trošku kupuju kortikosteroide, antibiotike i rastvore za injekcije protiv zgrušavanja krvi, jer je terapija bila nedostupna u domovima zdravlja, objavile su podgoričke "Vijesti".

Pojedine porodice terapija antibioticima, kortikosteroidima i drugim lekovima, ne računajući vitamine koji se ne propisuju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje, koštala je oko stotinu evra za deset dana bolovanja.

Izabrana doktorka, sa kojom su „Vijesti“ razgovarale, potvrdila je kako su u domovima zdravlja bili prinuđeni da pacijente šalju da nabave lek o svom trošku i da je, osim kortikosteroida, to bio slučaj i sa lekom „clexane“, koji se koristi za razređivanje krvi nakon preležane kovid infekcije.

Za snabevanje državnih apoteka, domova zdravlja i bolnica zadužen je „Montefarm“, gde je „Vijestima“ rečeno da je potrošnja medikamenata za lečenje kovid pozitivnih pacijenata „višestruko prevazišla planirane količine, što iziskuje sredstva iznad njihovog budžeta“.

U Ministarstvu zdravlja tvrde da Crnoj Gori ne nedostaju lekovi koji se koriste u oporavku pacijenata od koronavirusa.

„Montefarm“ je i tokom ovog meseca tvrdio da na lageru ima dovoljno lekova, da zalihe dopunjavaju redovno i da nema zastoja u isporuci.

Građani su lani na lekove potrošili više od 110 miliona evra, od kojih je oko 81 odsto pokriveno iz budžeta Fonda za zdravstveno osiguranje.

Prema izveštaju crnogorskog Instituta za lekove i medicinska sredstva (CInMED) potrošnja lekova u 2020. godini, koju je obeležila epidemija koronavirusa, porasla je za više od devet miliona evra u odnosu na prethodnu 2019. godinu.

Podaci o potrošnji medikamenata pribavljeni su od 14 crnogorskih veledrogerija, od kojih je 13 privatnih i jedna državna.

Komentari (9)

Vidi sve komentare