Kraj akcije spasavanja u BIH: Povređena Hrvatica spuštena sa litice visoke 400m

Region 29. maj 202308:35 2 komentara
spasavanje povređene žene na veležu
Screenshot HNŽ

Hrvatska državljanka spasena je u ponedjeljak rano ujutro i prebačena u bolnicu nakon jučerašnje nezgode u kojoj je ostala izolovana na opasnoj, 400 metara visokoj, litici planine Velež nedaleko Mostara.

„Pripadnici Gorske službe spašavanja uspeli su oko 01.20 sati spustiti ženu u podnožje litice, a akcija spasavanja okončana je u 04.30 sati“, rekli su za Hinu pripadnici Gorske službe spašavanja u Mostaru.

Prema njihovim rečima, helikopter Europskih mirovnih snaga (EUFOR) transportovao je povređenu ženu u bolnicu dr. Safet Mujić u Mostaru, gde je hospitalizovana.

Prema istom izvoru ona je bila u grupi od 12 planinara koji su se kretali izuzetno opasnom trasom planine Velež, ali nisu skroz jasne okolnosti kako je žena ostala zaglavljena na 400 metara visokoj litici.

Njeno spasavanje trajalo je od juče od popodnevnih sati, a zahvaljujući posebnoj korpi za spašavanje, bezbedno je spuštena sa litice.

U jučerašnju akciju bio je uključen i helikopter Službe spasavanja Republike Srpske, no u tom trenutku nije mogao da pristupi nesrećnoj ženi.