„Kralju kriptovaluta“ uhapšenom u Podgorici određen pritvor

Region 24. mar 202320:14
STRINGER / AFP

Osnovni sud u Podgorici odredio je pritvor do 30 dana južnokorejskim državljanima Dou Kvonu i Hanu Čang-džunu, koji su uhapšeni na podgoričkom aerodromu pod sumnjom za falsifikovanje isprava, saopšteno je iz Osnovnog suda.

Pritvor im je određen zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva, jer su strani državljani sa prebivalištem u Singapuru, a takođe i zbog toga što nije moguće da im na „nesumnjiv način“ bude utvrđen identitet, saopštio je sud.

Povezane vesti

Tokom pasoške kontrole na graničnom prelazu na aeorodromu Podgorica od osumnjičenih su juče oduzete putne isprave Kostarike, Koreje i Belgije i to prilikom ukrcavanja za let na liniji Podgorica – Dubai, i oni su uhapšeni jer su policajci posumnjali u verodostojnost njihovih pasoša.

Branilac državljana Južne Koreje, advokat Branko Anđelić rekao je ranije danas medijima da su njegovi klijenti Do Kvon i Hon Čand Jun pred tužiocem tvrdili da nisu falsifikovali dokumenta.

Za Kvonom, nekadašnjim, kako ga zovu, „kraljem kriptovaluta“, raspisana je poternica zbog optužbi za prevaru vrednu 40 milijardi dolara.

Južnokorejska policija saopštila je da je osumnjičeni za kojeg se misli da je Do Kvon i još jedna osoba za koju se smatra da je Han Čang-džun, uhapšeni u Crnoj Gori.

„Još nismo dobili otiske prstiju iz Crne Gore, ali planiramo da imamo konačnu verifikaciju identiteta do sutra ujutru“, rekao je zvaničnik korejske nacionalne policijske agenciji Rojters.

Kako je pisao BBC u septembru prošle godine, tužioci u Južnoj Koreji su izdali naloge za hapšenje više osoba koje su povezane sa kriptovalutom tera i sestrinskim tokenom luna.

„Sistem tera i luna su propali u maju prošle godine, kada su cene oba tokena pale skoro na nulu, što je pogodilo šire kripto tržište“, pisao je BBC, dodajući da je maksimalna cena tokena bila 116 dolara, da bi pala na manje od 0,0002 dolara.

Nakon propasti kompanije Doa Kvona, svetski mediji su objavili da su investitori izgubili oko 42 milijarde dolara, dok su neki izgubili životnu ušteđevinu, a južnokorejske vlasti pokrenule nekoliko krivičnih postupaka.

BBC na srpskom piše da su krajem decembra 2022. godine, vlasti Južne Koreje saopštile da veruju da se Do Kvon, suosnivač i izvršni direktor Terraform Labsa sa sedištem u Singapuru, krije u Srbiji.

Kvon (31) je optužen za prevaru i kršenje pravila tržišta kapitala posle kraha tera i luna tokena u maju prošle godine, a u junu 2022. južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je otputovao preko Dubaija u nepoznatu zemlju.

Crvena Interpolova poternica je međunarodni pravni nalog zemljama širom sveta da pronađu i privedu osobu koju očekuje izručenje, predaja ili neke slične pravne radnje.

Kvon je ranije negirao da se krije, ali nije otkrio gdje se nalazi.

„Nisam ‘u bekstvu’ ili bilo šta slično – sa bilo kojom vladinom agencijom koja je zainteresovana da nam se obrati u potpunosti sarađujemo i nemamo šta da krijemo“, tvitovao je on u septembru prošle godine.

Komentari (0)

Vidi sve komentare