Kristijan Šmit zvanično preuzeo mandat visokog predstavnika u BiH

Region 01. avg 202114:16 > 15:287 komentara
Izvor: Odd Andersen/AFP

Novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Nemac Kristijan Šmit zvanično je preuzeo mandat i već prvog dana imao sastanke u Sarajevu.

Šmit se prvo sastao s gradonačelnicom Sarajeva Banjaminom Karić koja mu je poželela dobrodošlicu i uspešnu misiju u BiH.

Povezane vesti:

Šmit je razgovarao i s ambasadorom SAD u BiH, Erikom Nelsonom.

Ambasada SAD je prenela da je Nelson rekao da mu je „bila čast da pozdravi novog Visokog predstavnika Kristijana Šmita u BiH. Nadamo se delotvornom partnerstvu SAD-a i OHR-a radi odgovornog napretka BiH“.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je da je za Republiku Srpsku Kristijan Šmit „nelegalan, nelegitiman visoki predstavnik, da se sa njim neće sarađivati, niti će se primenjivati njegove odluke“.

Dodik je na konferenciji za novinare objasnio da se visoki predstavnik imenuje tako što strane koje su potpisnice Aneksa 10, a to su Republika Srpska, Federacija BIH, Srbija, Hrvatska i kako je rekao, „Alijina BiH“, treba da se saglase i da se to potvrdi u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Šmit luta, ne zna gde je došao i šta treba da radi. Kaže da ima iskustva, ali nema iskustva za BIH. Visoki predstavnik, i da je legalan, nema ingerencija na evropskom putu, a ni kada je reč o izbornom zakonu, kazao je Dodik.

Komentari

Vaš komentar