Krivokapić: Manjinska vlada bi Crnu Goru uvela u nemire i nestabilnost

Region 08. apr 202209:51 > 12:15
Savo Prelevic/AFP

Potencijalna manjinska Vlada ne može biti stabilna, jer je čine ideološki nespojive partije, a sama prekompozicija u parlamentu nije dovoljna za reforme, pogotovo ne uz podršku onih koji su korupcijom gušili sistem decenijama, saopštio je predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Iz Vlade je saopšteno da se Krivokapić sastao na margnama Delfi ekonomskog foruma sa austrijskom ministarkom za Evropu i ustav, Karoline Edštadler, prenose Vijesti.

Povezane vesti

„Tema razgovora bila je kriza u Ukrajini i moguće reperkusije na Crnu Goru, kao i na njen ulazak u EU“, piše u saopštenju.

Krivokapić je ukazao na to da evropsko okruženje mora biti stabilno.

„Potencijalna manjinska Vlada ne može biti stabilna, jer je čine ideološki nespojive partije, a sama prekompozicija u Parlamentu nije dovoljna za reforme, pogotovu ne uz podršku onih koji su korupcijom gušili sistem decenijama. Potrebno je da se nove mlade snage uključe u politiku, vrate etiku u tu delatnost od najvećeg značaja po društvo i pokažu da politika nije trgovina. Stvaranje te Vlade zemlju bi direktno uvelo u nemire i nestabilnost, a potom bi kontrola same situacije bila jako teška, jer uvek postoje elementi koji koriste haos, a koji se može nadovezati na dešavanja u Ukrajini“, rekao je Krivokapić.

Edštadler je kazala da je vreme da Evropska unija pokaže razumevanje za status zemalja kandidata i više ih uključi u dešavanja.

„Upravo kriza u Ukrajini pokazuje da ove zemlje mogu biti destabilizovane, što se nikako ne sme dopustiti“, kazala je Edštadeler.

Iz Vlade su kazali da je ona zamolila Krivokapića da utiče na građane Crne Gore da i dalje veruju u EU, dodajući da proces priključenja mora biti ubrzan, kako Zapadni Balkan ne bi bio zauvek izgubljen.

Crna Gora, prema rečima Krivokapića, još nije krenula putem evroskepticizma, ali su, kako je zaključio, aktuelna politička situacija i kriza demokratije poljuljale evropska uverenja određenog broja građana.

Krivokapić sa Lajčakom o političkoj situaciji u Crnoj Gori

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Kako je Lajčak naveo na Tviteru, sa Krivokapićem je na marginama Delfi ekonomskog foruma razgovarao o situaciji u Crnoj Gori.

„Na domaćim političkim snagama je da pronađu najbolji način za izlazak iz trenutne situacije. Glavni fokus Crne Gore bi trebalo da ostane napredak u evrointegracijama“, dodao je Lajčak.

Komentari

Vaš komentar