Krivokapić upozorava da se ne donose novi tužilački zakoni: To je crvena linija

Region 16. feb 202118:186 komentara
Zdravko Krivokapić
Izvor: Kenzo Tribouillard/AFP

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić upozorio je parlamentarnu većinu da bi izglasavanje tužilačkih zakona kojim se ukida Specijalno državno tužilaštvo značilo da je Crna Gora "prešla crvenu liniju" u pregovorima sa Evropskom unijom.

Tužilačkim zakonima se ukida Specijalno državno tužilaštvo i oštro su ih kritikovale Evropska unija i ambasada SAD u Podgorici. Na dnevnom redu su 18. februara. Nova vladajuća većina ih donosi po hitnom postupku bez predvidjenih konsultacija.

„Opredeljenje Vlade je vladavina prava i poštovanje svih medjunarodnih sporazuma. To znači da ako Crna Gora treba da bude sledeća članica EU, moramo poštovati sporazume koje smo potpisali. Da li su ovi zakoni potrebni? Da li su ove promene neophodne? Odgovor svih u Vladi je vrlo jasan: Da! Razlozi za takav odgovor leže u činjenici da svi gradjani Crne Gore, odnosno većina gradjana Crne Gore misli da je Tužilaštvo neefikasno i da bi trebalo da radi kvalitetnije“, naveo je Krivokapić.

Krivokapić je poručio da vlasti „ne žele da idu pogrešnim putem“.

„Zato je naša obaveza da ukažemo da Skupština mora da vodi računa da prilikom donošenja ovih zakona uključi sve zainteresovane strane. To ovoga puta nije bilo. Mi se zalažemo za evropske vrednosti i standarde i ako to tako prihvatimo, onda ćemo biti vrlo brzo na pragu Evropske unije! A ako se toga odreknemo, a vrlo nam jasno partneri kažu da bi ovakvim usvajanjem zakona prešli crvenu liniju, to znači da u dosadašnjim izveštajima koji su bili takvog karaktera da je uvek ključna reč bila ‘zastoj’, ovoga puta bi ta reč bila ‘nazadovanje'“, naveo je Krivokapić u, kako je najavljeno, vanrednom obraćanju.

Nova crnogorska parlamentarna većina planira da ukine Specijalno državno tužilaštvo čime bi specijalni tužilac Milivoje Katnić i ostali tužioci iz tog odeljenja bili nerasporedjeni.

Predlogom Zakona o tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije predvidja se ukidanje Specijalnog državnog tužilaštva čime bi njima automatski prestale funkcije. Do izbora rukovodioca tog novog Tužilaštva njegove poslove u predmetima koji ne trpe odlaganje, preuzelo bi Vrhovno državno tužilaštvo, navodi se u predlogu Zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

Taj zakon nova vladajuća većina donosi po hitnom postupku, bez javne rasprave i mišljenja Evropske komisije, što je do sada bio slučaj kada su se usvajali tako bitni zakoni.

Smenu specijalnog tužioca Milivoja Katnića traži Demokratski front (DF) od kojeg zavisi opstanak Vlade. Katnić je protiv lidera DF Milana Kneževića i Andrije Mandića podigao optužnicu u slučaju pokušaja terorizma i oni su u prvostepenom postupku osudjeni na po pet godina zatvora.

Apelacioni sud je međutim ukinuo tu presudu i vratio predmet na ponovno sudjenje.

Lideri DF su, po nalogu Katnića, prethodnih godina hapšeni u još nekoliko slučajeva.

Komentari

Vaš komentar