Lavina reakcija na udžbenik u Hrvatskoj: Kako se uči o muškim, a kako o ženskim polnim organima

Region 22. feb 202407:58 111 komentara

Lavina reakcija na udžbenik iz prirode za 6. razred osnovne škole u Hrvatskoj, koji celovito opisuje muški polni organ i ilustrira penis - dok je kod opisa ženskih polnih organa vulva potpuno prećutana. Također, problematizuje se i udžbenik iz 8. razreda, gde se vulva naziva stidnicom. Dok jedni upozoravaju da se žene tako stavljaju u podređen položaj, ginekolozi upozoravaju i na to da neznanje može dovesti do zdravstvenih problema.

„Stidnica“ – pa čak i „nečisnica“ – tek su neki od spornih naziva za ženski polni organ.

„Mrzim reč stidnica. Oprostite, ako je to u zakonu o hrvatskom jeziku nužno da govorimo stidnica, ja ću prva ići u zatvor“, kaže ginekolog Jasenka Grujić.

Grujić se referira na udžbenike iz prirode za osnovne škole koji, osim nenametljivim korištenjem riječi „stidnica“, ženski polni organ umanjuju i prikazom tek njegovih unutrašnjih delova. Dok se muški polni organ prikazuje u celosti.

„Ne znam čega bi trebalo da se stidimo. Da nema ženskog organa ne bi ni nas bilo“.

„Smatram da decu treba puno bolje edukovati, jer ovo je stvarno loše, katastrofa“.

„Dosta ljudi, pogotovo mladih, stvarno ne zna kako to izgleda. Pogotovo ne znaju koji su im delovi i, začuđujuće, devojke ne znaju koji su im delovi“, kaže jedan student medicine.

Iz Školske knjige čiji se udžbenik prirode za 6. razred problematizuje, kažu da su ograničeni strogo normiranim kurikulumom. Autorke su većinski žene, pa oštro demantiraju prozivke da razlog nenavođenja svih delova polnog sistema žene počiva na neslobodi.

Lavinu reakcija pokrenula je profesorka Pravnog fakulteta Zlata Đurđević. Kao majka uočila je da udžbenici Školske knjige i Profila izostavljaju spoljni deo ženskog polnog organa. Smatra da tako uče devojčice da se stide svoje vulve.

„Ona se pominje tek u osmom razredu osnovne škole, znači gotovo paralelno sa uvođenjem predmeta kao što su grčki, latinski ili neorganska hemija. Dotad se cenzuriše kao da je nešto mistično, a ne standardni deo ženske anatomije“, kaže Ana Horvat Vuković, profesorka Pravnog fakulteta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare